A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2015. április 3., péntek

Bakonyi szurdoktúrák 1. rész Gaja-völgy

Mint ahogy ígértem néhány napja, fojtatom a március végi Bakonyi túránk leírását, amelyet a Kirándulás a Bakonyi Gyilkos-tóhoz címmel tettem közzé. 

A teljesség igénye nélkül mutatom be a szurdokokat, hiszen lenne még mit nézni a Bakonyban, de mi most ezt a három szurdokot jártuk be:
 1. Bakonynána és Jásd között a Gaja-patak szurdokát a Római fürdőnél
 2. Vinye és Zirc között a Cuha-patak vadregényes völgyét
 3.  Bakonybél és Pénzesgyőr között a Kertes-kői szurdokot   
Mivel ezekről a helyekről rengeteg és teljesen egyforma -nyilván lemásolt anyag- van a neten, úgy gondoltam én nem is fogom szaporítani a szót azzal, hogy ugyanazokat az infókat leírom századjára is. Ehelyett megpróbálok egy-két hasznos dolgot a saját tapasztalataim alapján leírni, és néhány a tájra jellemző fotót mutatni. Ehhez hozzá kell tennem, hogy sajnos a fotók korántsem sikerültek a várakozásaimnak megfelelőn, mivel nem volt éppen túlságosan kedvező az időjárás a fotózáshoz (de a túrázáshoz igen...!) és így a kompakt gépem nem produkálta a várt képeket.
Tehát kezdjük a Gaja-patak -Római fürdő- környékével. Miért is Római fürdő? Egyes leírások szerint a környéken állomásozó római légiók ide jártak hidegfürdőt venni, más leírások szerint sosem jártak erre, csak legenda a név eredete.... Na, hát ez már sosem fog kiderülni.... Mint ahogy az sem, hogy a szurdok néhány kisebb sziklaüregét lakták-e valaha is a betyárok, így pl. Savanyú Jóska, akiről egy 12 méteres hosszúságú barlangot neveztek el a szurdok jobb oldalán, ahová is egy kopott kék barlang jelzés vezet. A szurdokot legegyszerűbb körbejárni a kijelölt turistautakon, de a bátrabbaknak több alternatív -sziklás, vizes- útvonal is létezik. A szurdok legszebb része nagyjából egy kilométer hosszúságú, és közben végig a kék jelzésű utakat járjuk. Mi busszal érkeztünk Zircről Bakonynánára, ahonnan a már említett kék jelzésen közelítettük meg a szurdokot, nagyjából 45 percnyi kényelmes sétával. Folytatás következik, legközelebb a Cuha-völgyét járjuk be!
Sajnos ismét letört egy nagy darab ebből a különleges látványt nyújtó facsoportból
A Gaja-patak felett haladunk, hamarosan a szurdokhoz érünk, itt az első számú pihenő
Itt már látszik a szurdok nyugati bejárata
Visszafelé nézve
Jól látszanak a természetes teraszok
Bepillantás hazánk egyik legszebb szurdokvölgyébe
Komolyabb esők vagy hóolvadás után látványos a tajtékzó Gaja-patak!
A szurdok keleti oldala, impozáns 10 méter magas sziklákkal
A szurdok közepén
Gaja-patak völgye
2. számú pihenőhely a Vadalmás forrásnál
A Vadalmás forrás szinte a semmiből tör elő
A Római fürdő környéke egy HDR panoráma képen
A túra térképe


8 megjegyzés :

 1. Válaszok
  1. Hát az. De sajnos az időjárás nem éppen támogatta a fotózást, de túrázni meg pont jó volt! :-D

   Törlés
 2. Erre jártatok..és be sem néztetek?..Szép..:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát azért egy kicsit messzi voltunk.... De majd jövőre.... :-D

   Törlés
 3. Csodálatos táj, szép fotók - jártam itt, mindig megdobban a szívem ha látok képeket innen :-) ! Gratulálok a színvonalas bloghoz!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, örülök annak, hogy tetszik a blog! És igen, valóban csodás tájakat rejt a Bakony!

   Törlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!