A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2015. április 7., kedd

Bakonyi szurdoktúrák 2.rész Cuha-völgy

Tehát ahogy ígértem, fojtatjuk március végi Bakonyi túránk leírását, bemutatását. Az első darab a Bakonyi szurdoktúrák 1. rész Gaja-völgy címen jelent meg. S most itt a következő, melyben a Cuha-patak völgyében Vinyétől egészen Zircig tartó utunkról mesélek egy kicsit. 

Egy lényeges "apróság", amiről megfeledkeznek az útleírások. A Cuha-völgyében nem feltétlen egyszerű közlekedni, mármint ha éppen van a patakban víz! Ha pedig valaki esők után vagy hóolvadás idején vetődik arra, és követi a kijelölt utat -piros sáv jelzés- akkor érhetik a túrázót meglepetések.... A Vinyétől Zircig tartó nagyjából 13 kilométeres út során ugyanis legalább tízszer kell átkelni a patakon, de úgy, ahogy éppen tud a kedves természetjáró.... Van aki felmegy a völgyben haladó vasútvonal töltésére, van aki megpróbál a vizesen nagyon csúszós köveken átugrálni. A tapasztaltabbak GUMICSIZMÁT visznek.... Mi szimplán túrabakancsban mentünk, mert nem volt túl nagy a víz, de azért trükközni kellett itt-ott. Vinyére egyébként Zirci szállásunktól vonattal jöttünk, s onnan gyalog, a Cuha-völgyén át érkeztünk vissza Zircre.

Külön ismertetőt most sem írok a völgyről, hisz rengeteg leírást találni lehet találni a környékről a neten. Elég annyi, hogy itt halad el a Győrtől Veszprémbe tartó, sokak szerint hazánk egyik legszebb vonalvezetésű vasútvonala, s ezzel együtt természetesen a túraútvonal is rendkívül romantikus. A völgy legszebb része egyébként a Vinye és Porva-Csesznek vasútállomások közti rész, ezt feltétlenül látni kellene minden hazai természetjárónak legalább egyszer. Vonattal és gyalog is. Ez nagyjából egy 5-6 kilométeres szakasz, amiből nekünk most kimaradt a Kőpince bg. felé vezető út, s ezzel együtt kb. 500 méter szép fekvésű völgy út.  Remélem, hogy aki eddig is velem tartott Bakonyi utamon, a következő, s egyben utolsó részt is szívesen olvassa majd, amit néhány napon belül közzéteszek!
Gyenge közepes vízállásnál is több méter széles a patak
Hatalmas sziklák mindenfelé elszórva
A Cuha-völgy. Egyébként itt tanösvény is van, táblákkal, ismertetőkkel
Patak átkelés. Nagyobb víznél bajba lehettünk volna....
Pihenőhely a völgyben
Szép sziklataréj, alatta-mögötte megy a vasút
Vasúti alagút, erdészeti út, turistaút
Virágzik a farkasboroszlán
Nünüke
A vasúti híd
Brekkencs és porontyai
Porva-Csesznek vasútállomás, most már csak megállóhely.... nem saját fotó!
A megállóval szemben van a turistaház, ami kulcsosházként üzemel. Ez sem saját kép!
A túra térképe


2 megjegyzés :

  1. Nem is tudtam eddig hogy ez a farkasboroszlán!..amugy..Márta vagyok

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, akkor tudtam legalább valami ujjat mondani.... ! :-D

      Törlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!