A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2015. április 27., hétfő

Adjátok vissza a hegyeimet...!

Persze nem adják.... Persze nem is volt az enyém.... Sőt, az igazság az, hogy elég ritkán jutok el hozzájuk. De akkor is.... van valami húzás a lelkemben.... arrafelé. Nem érzem idegennek ezt a tájat, bár már rég nem része Magyarországnak földrajzilag. Mostani gondatlan, hanyag gazdája lenézően tekint reá, mert egykoron magyar bakancsok taposták, és magyar természetjárók fedezték fel maguknak, csodálattal nézve pompázatos tájaira....hála Czárán Gyula munkásságának.

Ja, hogy miről is van szó...?
Erdélyi-Szigethegység, Bihar hegység, Padis-fennsík.

Már jó néhány éve annak, hogy hagyományt teremtve, április végén vagy május elején elindulunk krókusznéző túránkra Biharfüred környékére. Így tettünk most is. Bár viszonylag sokan járnak erre a vidékre Békés megyéből, mégis nehéz naprakész információkhoz jutni, akár az időjárásról, akár az utak állapotáról, vagy éppen a krókuszvirágzásról legyen is szó..... Hallgatnak a népek, nem közlékenyek, általában "maguknak" túráznak, fotóznak, vagy saját kis csoportjuknak. Tehát próba-szerencse, és tapasztalati alapon szoktunk nekiindulni ezeknek az utaknak. Szerencsére ez nekünk általában bejön. Sok virágot és egy kevés havat mindig találunk, a rossz idő pedig évről-évre messzire elkerül minket, vagy mi őt.... nem tudom....  
Ragyogó napsütésben kaptatunk felfelé
A "Papok feredője"rétjén amiért jöttünk... a krókuszok tengere! A háttérben jobbról a Mező-havas csúcsa
Pihenő 1400 méter környékén
Mindenütt krókuszok
+16 fokban is tartja magát a hó! És még valaki, aki tartja magát.... a fater! 80 évesen is gond nélkül taposta a havat! 
Apró lámpásként világít a napon a sok kis virág
Virágos út
Úton a Ló-havas felé
Remek panoráma a Ló-havas oldalából
Pompás színek
Lilába öltöznek a hegyoldalak
Lefelé a Kis-havasról. Immár Biharfüred felé tartunk.
Életfázisok.... Az elkoszolódott tavaszvégi hóból friss, tiszta szépségek bújnak elő!
Maradt még hó rendesen.... És még a patakon is át kell menni....
A "Csodaforrás" Biharfüreden
És a végére egy igazi panoráma kép, 8 db fotóból összerakva, a Ló-havas oldalából letekintve dél felé
Tehát ha valaki még mostanában tervezi a krókuszok levadászását, nincs elkésve, van még belőlük! Az utak meglehetősen rázósak, Belényes környékén pedig félsávos útlezárások vannak, általában 5 perces várakozással. 

4 megjegyzés :

  1. Ez hihetetlen jó lett Zsolti! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm"névtelen" barátom! Legalább egy valaki vette a fáradságot, hogy írjon néhány jó szót a szerzőnek.... nekem....

      Törlés
  2. csodaszép túra lehetett..gratula nektek és apukádnak is..(Márta)

    VálaszTörlés
  3. Szeretnék egyszer eljutni ide!

    VálaszTörlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!