A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2012. február 23., csütörtök

Radnai havasok

Azzal kezdeném, hogy kicsit szégyellem magam.
Néhány évvel ezelőttig nem is hallottam a Romániai (1945-től) Radnai havasokról és környékéről.
Ez szégyellni való??   
Szerintem igen, bár hozzátenném, van jó néhány ismerősöm aki Romániából települt Magyarországra
és bizony ők sem igazán tudták, hogy miről van szó amikor megemlítettem nekik....
Tavaly összejött egy ismeretség -barátság-  egy arról a vidékről való házaspárral, és azóta komolyabban foglalkoztam a térség megismerésével is.
Mit is mondjak?? Beleszerelmesedtem a tájba.... Gyönyörű, vadregényes, és még viszonylag érintetlen a nagyüzemi turizmus kellemetlen utóhatásaitól. 


Néhány érdekesség:


A legmagasabb csúcs a főgerinctől északra, Borsa fölött található Nagy-Pietrosz 2303 m,
amelyet Horthy-csúcsnak hívtak  1940-től 1944-ig.
A sötétszürkével jelölt rész a történelmi Máramaros vármegye és nagyítás után látható Borsa település is


Vagyis az akkori Magyarország legmagasabb pontja volt.... 


Egy tragikus baleset, melyben 14 magyar fiatal vesztette életét.
Salgótarjáni leventék halála a Radnai havasokban 1944 január 13


Lóhavasi vízesés
Erdély egyik legmagasabb (ha nem ténylegesen a legmagasabb) vízesése, a mintegy 80-100 m-es Lóhavasi vízesés, ami a Gonoszkő északi oldalán zúdul le. A vízhozama nagyon változó, tavaszi hóolvadás idején bővízű, látványos zuhatagban gyönyörködhetünk.


A legjobb és legtöbb információt nyújtó oldal a környékről:


www.radnaihavasok.roCsak dicsérni és ajánlani tudom az oldalt és szerkesztőjét - Budai Pétert - mert nagyon profi, mindenre kiterjedő anyagot nyújt az érdeklődők részére! Ezúton is gratulálok a munkájához!


Nagyon remélem, hogy az idén sikerül egy Radnai túrát összehozni -Márta barátnőnk segítségével- és személyesen is megtapasztalhatjuk a hegység és környékének szépségét, vad romantikáját!  

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!