A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2012. február 29., szerda

2012 március-tól a Tarjánka szurdok zárva!!

Újabb "változás" híre hazai hegyvidékeinkről.
Változás idézőjelek között, mert ez eddig is így volt, csak most a reklám miatt megszellőztették egy kicsit. 
Értem én, jót tesz a környék idegenforgalmi látogatottságának.


Mi is a nagy hír??
Hát aki eddig nem tudta volna, létezik egy szurdok a Mátrában, amely az egyetlen igazi, valóban szurdokszerű természeti képződmény a hegység területén. Most sorompóval és táblákkal jelölve lezárták és csak vezető kíséretében lesz látogatható. Szerencsére mivel nem vezetett hozzá kijelölt turista út, eddig sem sokan látogatták, nem is ismerték annyira.
És mivel nem volt turista út, és persze védett terület, természetesen nem is lehetett látogatni. 
Ki elől zárták le akkor?? És persze aki eddig bement -illegálisan- az eztán is befog.

A másik számomra vicces dolog, hogy ezt nagyrészt ismét a saját érdekünkbe teszik, mert ugyanis a szurdok egyes részei fokozottan balesetveszélyesek!!
Erről csak annyit, hogy 70 év fölötti természetjárókat is vezettem már a szurdokba és egy pillanatra sem érezték veszélyesnek a terepet...

Ami talán pozitív és TÉNYLEG VÁLTOZÁS, hogy lesznek ismertető táblák, és némileg kiépítésre kerül a túraútvonal a szurdokban. A vezető jelenléte sem rossz dolog, hiszen megakadályozhatja az esetlegesen oda nem illő viselkedését bizonyos fajta turistáknak.
Ja, és mindezt INGYEN!!
Részletesebben a BNPI honlapján itt:  Tarjánka szurdok 

És itt egy majdnem 10 perces videó egy 2008-as túráról, amelyben a szurdok legszebb részeit járjuk végig.

3 megjegyzés :

  1. Nagyon felkeltette az érdeklődésemet a szurdok,csodaszép!csodálnivalók vagytok,még az idősebbeknek külön gratulálok!De a 10 méteres ágon én is félnék átmenni..csak ha fogják a kezemet!Gratula..

    VálaszTörlés
  2. Ha kiépítésre kerül az útvonal, akkor elveszti a természetes varázsát, hiszen eddig azért volt vonzó! Lesz majd járda, szemetes kuka, lépcső??? Az igazi természetjáró gyűlöli ezeket!!!!!!!!!!
    Néhány éve én is voltam, az volt a kihívás, hogy nem volt csak egy kötél a legmeredekebb helyen, érintetlen volt a természet! Csodálatos élmény volt!!!
    Gy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen igazad van, de sajnos kell a pénz az Önkormányzatoknak és a Nemzeti Parknak is...
      Természetesen mindezt a fokozott védelem és a természetjárók érdekében teszik-hivatalosan.

      Törlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!