A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2011. december 20., kedd

A TERMÉSZETJÁRÓ TÍZPARANCSOLATA 1937

A TERMÉSZETJÁRÓ TÍZPARANCSOLATA


1. Csak olyan útra vállalkozzál, amilyet elbírsz, mert különben kockáztatod egészségedet és megakadályozod kiránduló társaidat útitervük végrehajtásában.
2. Az indulásra, visszatérésre kitűzött időben pontosan légy jelen, inkább te várj az indulásra tíz percet, semhogy terád várjanak ötöt.
3. Ne légy senkinek terhére, légy vidám, de örökös fecsegéssel, hangos beszéddel ne zavard útitársaidat. Légy szerény, lekicsinylő megjegyzésekkel, haragos kifakadásokkal, türelmetlenkedéssel ne rontsd el mások jókedvét és szórakozását.
4. Becsüld meg természetjáró testvéreidet, igyekezz hasznossá tenni magadat a társaságban, segíts a rászorulóknak, bajban el ne hagyd őket.
5. Szeresd a természetet, hagyd meg a maga eredetiségében, komoly ok nélkül ne pusztítsd el egyetlen növényét, állatát sem. A magad vagy egyesületed nevét sehová föl ne vésd, a hulladékot égesd vagy rejtsd el.
6. Erdőben tüzet ne rakj, könnyen szél kerekedhetik és bajt okozhat, a mezőn, réten, erdőtől távol-rakott tüzet égve ne hagyj.
7. A falú népét beszéddel, magaviseleteddel vagy ruházatoddal meg ne botránkoztasd, vedd egész ember-számba őket, igyekezz szokásaikhoz alkalmazkodni.
8. A vendégjoggal vissza ne élj, a természetjáróknak rossz hírét ne költsd, kíméld a más vagyonát, útról, ösvényről le ne térj, tilosban (vetésen, kaszálón, kerten keresztül) ne járj.
9. A menedékházak nem kocsmák, hanem valamelyik egyesület szállásadó, vendéglátó házai, tehát úgy viselkedjél mint vendég, hogy magadra, egyesületedre, nemzetedre szégyent ne hozz.
10. Éjszakai nyugalomra szánt időben, menedékházban, magánlakásban, szénapadláson, sátorban vagy bárhol másutt ne zavard testvéreidet beszéddel, járkálással, késői lefekvéssel vagy korai fölkeléssel, mert sok kirándulás sikerét, örömét tette már tönkre egy-egy álmatlan éjszaka, ne légy tehát ilyennek okozója.

TULOGDY JÁNOS

(Megjelent az “Erdély" 1937/9-10; szeptember-októberi számában)

A "tízparancsolat" nagy része ma is aktuális, megszívlelendő jó tanács, bár a hulladék elrejtésére való buzdítás már idejétmúlt...De értjük a lényegét. 

3 megjegyzés :

  1. Bizony nagyon üdvös lenne ha minden természetjáró betartaná ezeket az alapvető szabályokat.

    VálaszTörlés
  2. Így igaz!
    Írtam vagy éppen utaltam már erre sokszor a blogban...Pont ugyanezekkel a problémákkal találkoztam számtalanszor útjaim során.

    VálaszTörlés
  3. A sátorozás,és tűzrakás szabályait néha megszegjük..de garantáltan megvigyázzuk ,és hogy csak kijelölt helyen szabad tüzet rakni..ezzel nem értek eggyet..mert mi van akkor ha tömegundorom van?..na jól van..vicc volt!BORN TO BE WILD!!!!!!!....

    VálaszTörlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!