A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2011. szeptember 7., szerda

Medve támadás - de melyik lehetett a bűnös?

 
Az Abásfalván emberre támadó medve kilövésére kért engedélyt a homoródszentmártoni önkormányzat. Gondot jelent viszont, hogy egyelőre azt sem tudni, melyik medve „osztott ki egy atyamáriást”, az viszont biztos, hogy bocsa is van. A vadásztársaság nem tartja megoldásnak az állat kilövését.

Az abásfalvi medvetámadás után Homoródszentmárton község önkormányzata engedélyt kért az állat kilövésére. „Reméljük, hogy megkapjuk az engedélyt, mert már lassan több medve van a környéken, mint ember” – közölte lapunkkal Kerekes Péter Tivadar. A polgármester szerint mindig is sok medve volt a környéken, Ceaușescu annak idején tizenhat medvét is kilőtt a hegyekben, de emberre eddig még nem támadtak. Egyre nagyobb gondot okoznak a községben élőknek: tegnap is kint voltam Gyepesben, ahol szedik le a medvék a gyümölcsöt a fáról” – meséli a polgármester.


Kilövik, de csak ha muszáj


„A vadásztársaság nem híve a medve kilövésének, igyekszünk más módszerekhez folyamodni. Csak végső esetben lehet megoldás az állat elpusztítása” – nyilatkozta lapunknak Mărmureanu-Bíró Leonárd. A Nagyküküllő Vadász-Horgász Egyesület technikusától megtudtuk, kérték az állat kilövését, „a vadőr jelenleg is kinn van a Környezetvédelmi Ügynökség munkatársaival, hogy felmérjék a helyzetet” – mondta a technikus. „Volt rá példa, nem is olyan régen, Csík környékén, hogy a támadás után sikerült elhajtani a medvét, ezért nem kellett kilőni” – meséli Mărmureanu. „Nem az a megoldás, hogy fogjuk magunkat s kilőjük az állatot: meg kell keresni a probléma gyökerét” – jelentette ki. „Ha tényleg nem marad más megoldás, akkor a helyi vadőr ki fogja lőni azt az egyetlen problémás állatot, és ha maradnak árván medvebocsok, akkor azokat befogják és felviszik a Kászonokba Bereczky Leonárdó medve-visszavadító központjába” – ecsetelte a hogyan továbbot Mărmureanu- Bíró Leonárd.


Egy-két napon belül eldől a medve sorsa


„Abásfalva igen hegyes, dombos rész, ráadásul rengeteg a gyümölcsöskert, ezért mennek be az állatok a faluba” – mondja Both József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség osztályvezetője, aki terepszemle után nyilatkozott lapunknak. A falusiak elmondása szerint éjszaka gyakran be szokott járni a medve a településre, ezért féltik a háziállataikat. Both úgy véli, sok szempontot figyelembe kell venni, mielőtt meghozzák a döntést. „Számos ponton különbözik a hasonló támadásos esetektől: legutóbb Csíkdánfalván a vadásztársaság emberei rögtön megtalálták a medvét, az abásfalvi ügynél pedig még nem tudják pontosan, melyik medve is volt a támadó, tehát először az állat beazonosítása és a követése a feladat. Ki kell deríteni azt is, az eset mennyire volt egyedülálló, vagyis az állat mennyire veszélyes az emberekre nézve, mert például a felcsíki esetben az állat nagyon agresszívnek bizonyult, valószínűleg nem az volt az első összetűzése az emberrel. Mivel ennek a medvének a közeli bozótban volt a búvóhelye, az is előfordulhatott, hogy arra ébredt, Lőrincz úr éppen elment mellette – ekkor támadhatott rá. A megfigyelések után, ami az elkövetkező egy-két napban történik, többet fogunk tudni az állat viselkedéséről, s annak függvényében javasoljuk, hogy mi legyen vele” – nyilatkozta lapunknak Both József.


Hargita Népe

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!