A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2011. szeptember 9., péntek

Farkas támadás

Farkasok tizedeltek meg egy nyájat Tekerőpatak közelében szerdáról csütörtökre virradó éjszaka, szétmarcangolva nyolc juhot és egy bárányt, illetve többet is megsebesítve. A károsult főgazda becslése szerint az elsődleges kár 2000-2200 lej, ami több is lehet, miután átvizsgálják az összes állatot. A helybéliek szerint ekkora méretű pusztítást húsz év óta nem végeztek az ordasok.

A legjobb vadász a farkas” – sommáz Kovács László főgazda kifejtve, gyerekkora óta juhok őrzésével foglalkozik, de nem emlékszik, hogy ekkora mértékű pusztítást végeztek volna az ordasok. Mint magyarázza, tapasztalata szerint a farkas nagyon okos állat és a mérhetetlen pusztítást nem egyedül végezte.

A Heveder közelében lévő Balázspatakán békésen pihenő juhokat szerdáról csütörtökre virradólag támadta meg a falka, a főgazda elmondása szerint rendkívül ravasz módon. Ugyanis a falkából egy farkas közelítette meg a nyájat, majd a kutyák csaholására elmenekült, maga után csalogatva az őrző háziasított „rokonait”, de a juhokra felvigyázó pásztort is. Ezalatt a falka többi tagja átugorta a karámot és mérhetetlen pusztítást végzett: nyolc juh tetemét a patak közelében találták meg, egy bárány pedig nyomtalanul eltűnt. A pásztorok egyébként csak egy farkast láttak, azt, amelyik után szaladtak a kutyák. A főgazda becslése szerint az elsődleges kár 2000-2200 lej, és négy gazdát érint, azonban a falu közelében legelésző nyájba számos gazda beadta tavasszal a jószágát. Mint a főgazda magyarázta, feltételezhetően a nyájban több olyan juh is van, amelyik túlélte a támadást, de megsebesült, ezeket a juhokat pedig tanácsosabb levágni, mint tartani, mert további támadó ordasokat vonzhatnak a nyáj közelébe.

A károsultak kártérítést követelnek majd az államtól – mint magyarázták, az újságból értesültek arról, hogy térítik a vaddisznók okozta károkat, ezért panaszukkal a gyergyóújfalvi önkormányzathoz fordultak, illetve a támadást jelentették a vadásztársulatnak is.

Jánossy Alíz
Hargita Népe 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!