A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2011. augusztus 23., kedd

Bükk hegység-útjaink a térképen

Gondolkodtam azon, hogy rajzolok egy térképet a Bükki útjainkról a google térképei segítségével, de aztán letettem róla...Most nem igazán van kedvem molyolni vele.
Jó ez így. Igaz kimaradnak a jelöletlen utak, kevéssé ismert helyek, de talán nem is baj.
Szóval ezt a térképet a 2002-ben megjelent turistaatlaszból vettem ki.
Azóta teljes egészében bejártuk a rajta pirossal feltüntetett fő turista/gyalogos útvonalakat
és a kékkel feltüntetett kerékpáros utakat és persze egy csomó jelöletlen utat is.
A halvány zölddel kiemelt bringás túra útvonal a saját ajánlásom-tervezésem
ahogy Én hívom - Bükki tekergő túra-nagyjából 110km. és kb.900 méter szint emelkedést tartalmaz.
Ezzel egy nap alatt tökéletesen körbe járható a Bükk hegység fő tömbje.
Mi Szarvaskői indulással csináltuk meg 2000-ben kora tavasszal.
A képek kattintással nagyíthatóak.


Ebben a felsorolásban pedig a térképen számokkal jelölt túra útvonalak rövid leírása található.
Ezek mindegyikét végig jártuk már gyalogosan illetve nagy részét kerékpárral is.
 
A szokásos Egri-Miskolci-szállások helyett Mi sokkal inkább előnybe részesítjük a túrák helyszínéhez közelebbi szállásokat. Így például:
Felsőtárkány-Szilvásvárad-vagy a Garadna völgy környékét kedveljük.
Ott is inkább a magánházakhoz
megyünk nem a kempingekbe.
Alig valamivel több pénzért sokkal
jobb elhelyezésben lehet részünk. Egyébként ha valakinek van ideje rá és eltud tölteni mindhárom helyen 2-3 napot, ezeket összefűzve egy trekking túra keretében akár gyalogosan akár kerékpárral vagy pusztán csak a tömegközlekedést használva is tökéletesen be tudja járni a Bükk-hegység legfőbb látnivalóit. 

6 megjegyzés :

 1. Kedves Zsolt,
  engem főleg a Bükki tekergő túra érdekelne- pontosabban annak egy része.
  A Bükk- és környékére tervezzük nyaralásunk, Szilvásváradi indulással. Innen gondoltam Lillafüred felé venni az irányt, majd a hegyen át Felsőtárkányig.. onnan
  Eger stb., de itt már nem akkorák a szintkülönbségek - gondolom. Lényegében a "hegyi" szakaszra lennék kíváncsi. Vannak-e hosszabb kaptatók, teljesíthetőek-e (milyen kerékpárral) a szintkülönbségek, nagyjából mennyi idő..
  Váradon tervezünk bérelni egy tandemet a srácaimmal (7 éves fiam és 11 éves lányom). Lányommal tandemeznénk a fiam pedig saját bringával tekerne (ha elfáradna, akkor összekötővel csatolnánk magunkhoz). Ilyen feltételek mellett megoldható feladat lenne? Egy hét/öt napig tervezzük a túrát, úgyhogy nem egy szusszal gondoltam. Ami fontos lenne, hogy Lillafüred-Felsőtárkány szakaszt egyhuzamban le tudjuk. Le tudjuk, anélkül, hogy megszakadnánk/megszakadnék. Én jó erőben vagyok, húzom Őket, ha arról van szó, ill. a lányom is azért be-be segít.
  Elnézést, ha hosszú voltam.
  Köszönöm, Tamás

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Üdv Tamás!

   Ezek az utak bármilyen sebességváltós kerékpárral teljesíthetők.
   A legnehezebbnek mondható utak a Bükk-Fennsíkra vezetnek, ha ezeket kihagyod, akkor simán teljesíthető minden úgy ahogy írtad.
   Lillafüredről Hollóstetőig van egy elég jó emelkedő, de ha jó erőben vagy, mint ahogy írod, akkor szerintem ott sem lehet nagy gond, bár biztos beleizzadsz a feladatba...
   A forgalom változó, nyáron napközben 10-től 17-óráig járnak elég rendesen. Az utak minősége nem rossz.

   Jó túrázást és jó időt kívánok nektek!

   Törlés
 2. Kedves Zsolt,
  most néztem vissza.. ne számítottam ilyen gyors válaszra - nem igazán jellemző manapság. Köszönöm az infókat.. sokat segítenek a tervezésben.
  Tamás

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Nem jellemző a válaszadás, úgy van, ahogy írod... sajnos!
   Ja, Lillafüredről Hollóstető nagyjából 1 óra alatt teljesíthető, kényelmes tempóban, nézelődve, pihengetve.
   Onnan meg max. 2-3 óra Felsőtárkány, 75-80% gurulással, kényelmesen.

   Törlés
  2. Szia,
   egy dolog még érdekelne, ha szabad - a Mályinkától Lillafüredig tartó része az útnak. Ha jól látom Mályinkától kezdődik az erdős/hegyes rész. Ez a szakasz mennyire dimbes/dombos? Mire lehet számítani és kb. mennyi idő lehet?
   Nagyon köszi.. az eddigieket is!
   Tamás

   Törlés
  3. Szia!
   Nos, addig dimbes-dombos, aztán már inkább csak dombos...!
   Viszonylag szelíden emelkedik az út, bár azt a Farkas nyaki elágazásig folyamatosan!
   Az út nem túl jó minőségű, hiszen csak egy régi, már-már feledésbe merülő aszfalt útról van szó. Hasonló a Geranna várhoz felvezetőhöz, de kellemesebb emelkedéssel. Szerintem a pihenőkkel együtt kell 2 óra biztos.

   Törlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!