A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2017. április 13., csütörtök

Tavaszi tekergés

Komoly problémával küszködik a blog... Nincs időm az írásra, szerkesztésre, anyagok gyűjtésére. Sőt, még igazából a túrázásra sem. Így most csak egy rövidke hiánypótló bejegyzést teszek közzé, nehogy úgy tűnjön már, hogy leállt a blog, mert nem. Sőt! De erről majd később, a következő írásban.

Nos, akkor csapjunk bele! Március végén kalandoztunk kicsit a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, Pilisszentkereszti szálláshelyjel. 

Amit láttunk, tényleg csak röviden, időrendben összefoglalva: Dera-szurdok, Rám-szakadék, Vadálló-kövek, Holdvilág-árok, Vasas-szakadék, Dömörkapu, Visegrádon a Fellegvár, és Szentendrén a Skanzen.  

És akkor jöjjenek a képek! Leginkább azok, és ömlesztve, mert szöveg az nem sok lesz!
Első nap: Pilis, Dera-szurdok. Könnyű, és mégis szép sétát ígérő út. 
A Dera-szurdok eleje, a parkolóból indulva, az országos kék jelzést követve Pilisszentkereszt felé haladunk
Jó néhány hídon kell átkelnünk a Dera-patak felett
Szerencsénkre még a patak is folyt, nem hiányzott a víz sem
Gyönyörű időnk volt
A Dera-szurdok a Pilis egyik leghangulatosabb szurdokvölgye
A völgy vége felé járunk
Gerinc út a Dera-szurdok felett. Én a parkolóhoz való gyors, ám látványos visszatéréshez mindenképpen ezt a jól kijárt, de jelzetlen ösvényt ajánlom. 
Sziklák a Dera-szurdok felett. Háttérben a Pilis csúcsa, 756 méteren
A parkolóból kiindulva az országos kék jelzést követve, és a jelzetlen gerinc úton visszatérve, nagyjából 2 kilométer könnyedén megtéve, egy nagyon hangulatos kis túrában lehet részünk, különösen akkor, ha olyan szép tavaszi időt fogunk ki, mint mi is.
A Pilisszentléleki Pálos kolostor romja
Második nap: Visegrádi-hegység, Rám-szakadék, Vadálló-kövek. Megfelelő hozzáállással, kellő odafigyeléssel járva az ösvényeket, létrákat, nem veszélyes, ám erőnlétileg kissé megerőltető út lehet. Leginkább csak optimális időjárási viszonyok mellett ajánlott.  
A Rám-szakadék kijárata, ahol mi az ajánlásnak ellentmondva lefelé haladtunk, Dömös irányába, a zöld sáv jelzést követve
A Rám-szakadék
Átkelés a patakon, kis segítséggel. Hála a nagylátószögű objektívnek, a teljes völgy belefért a képbe
Kellő odafigyeléssel közlekedve a szakadékban,biztonságosan lehet haladni még a sziklafalon is
A szakadék legmagasabb létrája
Előre a Vadálló-köveken. Ismét csodás tavaszi napot választottunk a túrára
A jellegzetes formájú Nagytuskó, avagy Attila fej szikla
Harmadik nap: Visegrádi-hegység, Holdvilág-árok, Vasas-szakadék, Dömörkapu vízesés, Visegrádi Fellegvár. A Holdvilág-árok esős, sáros vagy jeges időben nem éppen jó túracélpont. Ez különösen igaz a Meteor létra környékére.
Séta a Holdvilág-árokban, a piros + jelzést követve. Romantikus és misztikus hely, ahol ma is ásatások folynak. Kiskovácsiból a piros+ jelzésen bő 30 perc alatt itt lehetünk.
Régészeti feltárás a Holdvilág-árokban. Ősi temetkezési és kultikus szenthely, turistalátványosság...
A 10 méter magas Meteor létrán
A Meteor létra és az Y ágú barlang
Száraz patakmeder a Holdvilág-árokban
Újabb érdekességhez érkeztünk. Ez már a Vasas-szakadék, a Bükkös-patak felől érkezve a zöld sáv, majd a zöld-sárga omega jelzéseket követve kb 20 perces séta.
Komoly sziklafalak között
Egyre szebb minden,ahogy befelé haladunk
A szakadék leglátványosabb része. Tíz méter magas sziklafalak, alig másfél méteres szélességgel társulva. Rövid, de látványos kis út ez.
A Sás-völgy a sárga+ jelzés alatt
A Dömörkapu sokat fotózott vízesése a Bükkös-patakon
És a nap végén még a Fellegvárba is feljutottunk
Negyedik nap, hazafelé, s ez már nem is túra: Szentendre, Skanzen. Kissé fura volt az érkezésünkkor a helyzet, nyitás előtt 5 perccel egy teremtett lélek sem volt sehol, s az információs táblák sem a valóságot mutatták. De ezt betudhatjuk a szezon előtti korai időpontnak. Viszont most féláron volt a belépő is, bár sok helyre nem lehetett még bemenni most. De végül is, tartalmas néhány órát töltöttünk a majdnem kihalt kiállítási területen, hát nem volt tömeg, de gondolom az látszik majd a képeken is.
A Mezőhegyesi vasútállomás épületének mása. Felül vasútállomás és bejárat, alul bazársor és kijárat 
A meseház udvarán
Az állattartó tanya előtt
A tanya
Nyugat-Dunántúli tájegység
Szalafői kerekített ház
Bakony, Balaton-felvidék. Óbudavári katolikus templom

Felföldi mezőváros
Észak magyarországi falu tájegység. Filkeházi lakóház
Felső-Tiszavidék tájegység. Református templom, Mánd. Harangláb, Nemesborozva
Felső-Tiszavidék
Felső-Tiszavidék

2 megjegyzés :

 1. Remek fotók, jó útleírás. Élvezet nézni és olvasni.
  Abba ne hagyd!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! Sajnos sem időm, sem kedvem nincs már igazán a bloghoz, fotókhoz. Régebben azt gondoltam, hogy szükség van esetleg a "munkámra", segíthetek az embereknek szép és érdekes helyeket felfedezni kis hazánkban, hozzájárulhatok ahhoz, hogy többen kedvet kapjanak a természetjáráshoz. De olyan mértékű érdektelenségbe ütközök, ami már zavaró és nagyon elgondolkodtató. Érdemes ezt csinálni, kvázi magamnak...???

   Törlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!