A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2017. április 17., hétfő

Medvehagyma és nádi farkas, egy dél-alföldi erdő rejtett kincsei

Áprilisban és május elején évek óta rendre kilátogatunk kedvenc alföldi - Gyula környéki - erdőnkbe, medvehagymát szedni, vadakat nézni, és élvezni a tavaszi erdők virágos zsongását. Így volt ez most az idén húsvétkor is.
Már lassan virágzik a medvehagyma
A medvehagyma az egyszikűek osztályán belül a hagymafélék családjába tartozik. A levelében található allicin miatt antibiotikus hatású, ezért jól használható gyomor és bélfertőzések kezelésére. Fogyasztása kedvező a szív és érrendszeri betegségekre, mivel koleszterin és vércukorszint csökkentő hatással is rendelkezik. A levelét tartalmazó teakeverék vérnyomáscsökkentő hatású, sötétzöld színű levelében lévő klorofill kitűnő antioxidáns. Jellemző élőhelye a páratelt környezetű, szerves anyagban gazdag talajú lomberdők, szurdok erdők és patakokat kísérő puhafás ligeterdők. Természetes és tömeges elterjedése a Dunántúlra jellemző, az Alföldről viszont az erősödő kontinentális hatás miatt egyre inkább kiszorul, már-már ritkaság számba megy. Nekünk néhány éve sikerült rátalálni talán a legnagyobb összefüggő dél-alföldi élőhelyére a Körös-Maros Nemzeti Park területén. (Az élőhelyek védelmének érdekében pontos helyszín leírással nem szolgálhatunk, megértésüket köszönjük!)

2019-es évi frissítés!
A Körös-Maros Nemzeti Park tájékoztatása szerint működési területükön másutt nem található medvehagyma!  

Sajnos minden évben történik néhány mérgezés amiatt, hogy összetévesztik a medvehagymát a gyöngyvirággal. Ezért gondoltam, leírok néhány tippet, hogyan kerüljük el a bajt.
  1. A medvehagyma levele 3-4 cm széles, hosszúkás, kihegyesedő, míg a gyöngyvirágé szélesebb, kissé rövidebb és fényes felületű 
  2. A medvehagyma levele megtörve-morzsolva intenzív fokhagyma illatú, a gyöngyvirágé lényegében "szagtalan" 
  3. Ha egyet kiszedünk a földből, kiderül, hogy a medvehagymának hagymája van, míg a gyöngyvirágnak tarackja, leegyszerűsítve "gyökere" van 
  4. Bár nem szedjük, ha már virágzik, de a medvehagymának hosszú szár tetején fejlődő csillag alakú kis fehér virágai vannak, míg a gyöngyvirágnak pedig jellegzetesen harang alakúak, a levelek közt találhatóak és édes illatúak
Tündi és a medvehagyma
Medvehagyma
S még egy érdekesség, alig egy órányi járásra a medvehagymás erdőtől. Bár hosszú évek óta járjuk ezt az erdőrészt, de még sosem láttunk itt nádi farkast -aranysakált- bár hallottunk róla, hogy van, de azért nem éppen gyakori esemény az, hogy lencsevégre is kaphatjuk. Csupán néhány másodpercig láthattuk, egy nagy kört téve megkerült minket és eltűnt mint egy szellem. Csak néhány képet volt lehetőségem készíteni róla, túl messziről, túl gyorsan... de legalább sikerült róla fotót készítenünk.  
Nádi farkas
Nádi farkas
Nádi farkas

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!