A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2016. december 11., vasárnap

Biharfüred - A Szerenád-vízesés körútja

November végén már általában behavazik a mai Románia területén 1100 méteres magasságban fekvő Biharfüred -Stana de Vale- környékén, így arra gondoltunk, felugrunk egy rövid kis túrára, hátha látunk egy kis havat. Havat kevesebbet, de jeget annál többet láttunk, ami még az előző heti kemény mínuszokból maradt. 

A szokásos hajnali indulás, zötykölődés a rossz Békés megyei, majd a határátlépés után a továbbiakban is rossz Bihar megyei utakon. Forgalom is alig van, de a mindössze alig 150 kilométeres út sajnos 3 órát vesz igénybe, kizárólag az utak minősége miatt. 

Ahogy elhagytuk a 800 méteres magasságot a Biharfüredre felvezető szerpentinen, már látszott, hogy nagy hó nem lesz, csak fagy, és elég tiszta idő. Gondolkodtam is azon, hogy esetleg csúcsokra kellene felmennünk, hiszen abból is van egy-két kedvenc a környéken. Biztos szép lenne a kilátás, hiszen jó idő esetén pl. a Mezőhavas csúcsáról pazar a teljes körpanoráma. De eldöntöttük, hogy tartjuk magunkat az eredeti tervhez és megyünk vízesést nézni. 

Egy kis plusz infó azoknak, akik kevésbé tapasztaltak, esetleg ritkán járnak hasonló utakra. Bár pl. Biharfüred sem igazán magaslati hely, és lényegében maga a Vigyázó-hegység sem nagy átlagmagasságú hegység, de mégis okozhat meglepetést, mivel a hely egyedi -a környékétől egészen eltérő- klimatikus viszonyokkal rendelkezik. Hűvösebb, csapadékosabb, szélsőségesebb... általában még májusban is találunk nagyobb és mélyebb hófoltokat, és már októberben behavazhat... nyáron pedig özönvíz jellegű veszélyes zivatarokra számíthatunk. Amíg nálunk az alföldön -a szomszédban- híre-hamva sincs a rossz időnek, addig alig három ára alatt nyárból az őszbe vagy éppen akár a télbe futhatunk. Ezekre érdemes odafigyelni indulás előtt, ha minden körülmények közt biztonságban szeretnénk túrázni. 

Visszatérve a túrához. A hossza kb. 13 km. melynek során három, a Fátyol, Triccs-traccs, és a Szerenád -szerencsésebb esetben négy, ha elérjük a Miss-vízesést- elnevezésű vízeséseket csodálhatjuk meg néhány kilométeren át a romantikus Jád-völgyével együtt. A teljes szintemelkedés nagyjából 400 méter, tehát nem mondható nehéz útnak. Végig a kék kör jelzést kell követni. Hagyományosan 3 vízesés, de újabban egy talán "maszek" jelzés felvisz a Jád-völgyéből észak felé egy "Miss" elnevezésű eséshez. Ez plusz egy kilométer és 120 méter szintemelkedés az eredeti úthoz képest. Ezt a látványosságot most kihagytuk, mivel a jeges kövek miatt nem tudtunk átkelni a Jád-patakon. Jövő tavasszal majd bepótoljuk! 
Víztározó a Horgas és a Jád-patak összefolyásánál
A Jád-patak
Jeges sziklák a Jád-völgyében
Havas, jeges utak, vigyázni kell minden lépésnél!
A Fátyol-vízesés
A Triccs-traccs vízesések környéke
Leereszkedés a Szerenád-vízeséshez
A vízesés több mint 15 méter magasból zúdul alá
Figyelem! Leereszkedni nem muszáj! Fentről is szép, lefelé egy jó darabig sziklába épített korlát segíti a mozgást, de végig meredek és csúszós az ösvény! Mindig! A túra egyetlen odafigyelést igénylő része a vízesés környéke, itt kellő megfontoltsággal kell közlekedni.
A déli napsütötte dombokon kellemes meleg volt, de az árnyékos részeken egész nap fagyott
Már itt elhatároztuk, hogy tavasszal visszajövünk, és újból megcsináljuk ezt a kellemes kis túrát, melynek bejárása szinte bármely korosztálynak javasolt, ha rendelkezik minimális túratapasztalattal és egy kis elszántsággal.
A túra részletes térképe itt található: Biharfüredi körtúra

2 megjegyzés :

  1. Örülök neki hogy olyan helyeken jártok ahol még mi sem jártunk..,köszi a beszámolót..látom nem vagytok már egyedül..vannak társak is..és ez nagyon jó dolog!gyönyörüek a fotók..és örüljetek hogy nem volt hó..mert sokkal nehezebb lett volna ezt megcsinálni..:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát... még nagyon sok hely vár ránk, annyi látnivaló van még kis hazánkban is, hogy csak na! Nem vagyunk mi egyedül, csak ha úgy akarjuk... igaz, olyan sokszor van! De mi ilyenek vagyunk, magányos farkasok!

      Törlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!