A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2016. március 13., vasárnap

Mátrafüred, ahol patakok születnek

Az idei év eleje elég csapadékosan alakult, ezt a természetjárók hol örömmel, hol éppen keserűséggel fogadták, a helyzettől függően. Az viszont egészen biztos, hogy aki idén februárban-márciusban ki tudott vagy ki fog jutni patakok, források, egyéb vizes látványosságok közelébe, annak különleges élményekben lehetett, vagy lehet majd része. 

Nekünk március első napjaiban csak egy nagyon rövid, alig félnapos kirándulásra futotta, de azt hiszem ez a rövidke út is jól példázza, nem kell hosszú kilométereket gyalogolni azért, hogy megtaláljuk a természet kisebb-nagyobb csodáit, szépségeit. Egy egészen könnyű tavaszi sétán is szembetalálhatjuk magunkat szebbnél szebb alkotásaival a természetnek. 

Lássuk hát merre is jártunk. Egy egyszerűen megközelíthető és közkedvelt helyen, a Mátrai kirándulások egyik legjobb kiindulóhelyének számító Mátrafüreden szálltunk le a buszról. Mivel természetesen hétköznap mentünk, egyetlen más kiránduló sem volt a környéken. Szerencsére éppen egy esőmentes napot fogtunk ki, így nagyrészt ragyogó napsütésben haladtunk első úti célunk, a Bene-patak felé a piros és a zöld sáv együttes jelzésén, amelyeken tovább menve akár a Kékestetőre is felmehetünk. 
Mintha mélyen az erdőben járnánk.... Pedig nem! Néhány száz méterre vagyunk Mátrafüred központjától az út mellett... Ez már a Bene-patak
A Bene-patak 3 méteresre duzzadva
Kiderült az, ami egyértelmű.... A déli napsütésben megfelelő erősségű szűrők nélkül elég nehéz hosszú záridős képeket készíteni. De azért talán sikerült. 

A Mátrafüred melletti Bene-pataknál jártunk. Nem véletlen, hogy a környéken a 19. század elejéig 17 kallómalom és 26 vízimalom működött, jól látszik a képen a patak ereje, mely nagyobb esőzések idején 3-4 méter szélesre is megduzzad.  Ez a kép bekerült a Turista Magazin "A hét képei" válogatásába.
Három irányból tör be a víz a patak mederbe
A Bene-patakot elhagyva továbbhaladtunk a P és Z sáv közös jelzésén egészén a Csepegő-forrásig, ahol is egy kisebb gázlón lehet átkelni a Csurgó-patak most korántsem olyan szelíd vizén. Egyébként itt ágazik le a Z és a P sáv jelzés. Mi a Z sávon haladtunk tovább a Vizes-Kesző mély völgyében. Onnan aztán később egy erdészeti út segítségével átmentünk a Csatorna-patak völgyébe, és onnan vissza Mátrafüredre.
Átkelés a Csurgó-patakon
A Vizes-Kesző
Időszakos vízesés, melyet csak néhány napig láthatunk
Kanyargós patakmeder, zuhogó víz, zöld mohás sziklák, nyugalom.... Mi kell ennél több...?
Egészen vad vidék.... Pedig csak 2 kilométerre vagyunk Mátrafüredtől
Vizes-Kesző.... Lényegében az egész utat elöntötte a patak
Tovább, felfelé....
Na, nézzük csak, merre járunk....
Szebbnél szebb erdőkön át
Mindenfelől jön a víz... Így születnek a patakok!
Csatorna-völgy, Csatorna-patak. Lendületesen szalad a víz a Kékestető irányából. A kék háromszög jelzésén vagyunk.
Ördög / Hertelendy/ forrás környéke és a Csatorna-patak
Sajnos a forrásnál kiépített pihenőre fák dőltek, na nem most, már rég..... De azokat eltakarítani.... nem lehetett eddig
Wass Albert örök érvényű szavaival élve: A víz szalad, a kő marad.... a kő marad!
Szépséges kis zúgó a Csatorna-patakon
Ahol két patak találkozik: A Csatorna és a Somor-patak összefolyása. S ez így már a Bene-patak!
Amint látható, ezen a kis alig 10 kilométeres kiránduláson is annyi szépséget volt alkalmunk megfigyelni és lefotózni, hogy alig tudtam közüle válogatni úgy, hogy már-már ne legyen túl sok a kép....

4 megjegyzés :

  1. Válaszok
    1. Köszönjük szépen és neked is hasonló jókat kívánunk!

      Törlés
  2. nagyon szép fotókat készítettél. (ha jártál erre 6-8 évvel ezelött akkor ez valódi "őserdő" volt azóta nagy (nagyon-nagy) pusztítást végeztek benne holott természetvédelmi terület). de attól függetlenül még mindíg tartja magát (igaz hogy sok őshonos növény a kipusztulás szélére került) azért ez még hazánk egyik legszebb vidéke,-tája. sok ilyen hely van még hazánkban fedezd fel és tedd közzé hogy mások is megismerjék magyarország gyönyörű vidékeit. kívánok sok sikert hozzá!!! (...és minél több fotót)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözletem István!
      Köszönöm szépen dicsérő szavaidat! Sajnos sokfelé jellemző ez a pusztítás, vagy tájképrombolás. Feltett szándékom a hazai hegyvidékek folyamatos népszerűsítése, ahogy írod, minél több fotóval, és minél több hasznos leírással! Örülök, hogy írtál!Túratársi üdvözlettel: Zsolt

      Törlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!