A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2015. február 27., péntek

Visegrád környékén jártunk

Február vége felé elhatároztuk, hogy kihasználjuk még azt a kis időt, ami még téliesnek mondható esetleg, elmegyünk valamerre, hátha lesz még egy kis hó. És gondoltunk arra is, hogy már hátha lesz néhány korai vadvirág a réteken, dombokon. Hát nem volt... És már hó se igen, de nem baj, jó volt így is. Egyébként Visegrádon már legalább 20 éve nem szálltunk meg, úgyhogy most ez is meg lett újítva. Bár a Dunakanyarban felkeresett szállások részemről eddig csalódást okoztak kissé, mert ugyan az árak a felső határhoz közeliek, amit én még reálisnak gondolok egy szobáért, apartmanért, de a színvonaluk, a felkínált szolgáltatások minősége és mennyisége.... hát az inkább alsó középkategóriás. Most is hasonló helyen és helyzetben voltunk, bár az kétségtelen, hogy kis apartmanunk teljes magányt és nyugalmat biztosított, sem a házigazdák, sem más vendégek nem zavarhatták volna a pihenést a teljesen különálló és egyébként elég jól felszerelt kis házban.  

Első napunk délutánján kis sétát tettünk Visegrád mellett, így felkerestük pl. az Apátkúti-völgyet és az Ördögmalom-vízesést is.
Az Ördögmalom-vízesés
Az Apátkúti-völgy
A Stefánia-híd
Második nap elindultunk a Rám-szakadékba. Persze rendesen le volt jegesedve minden ösvény, csúszott minden.... Meggondolandó, hogy nekiinduljon-e az ember ilyenkor egy ilyen szurdoktúrának. Most még lényegesebb a normális lábbeli, mint máskor. Mert éppen vagy csúsztunk, vagy beleszakadtunk a patakba .... De azért bementünk a nagy létrákhoz, bár végig nem mentünk. Egyébként itt rekordot döntött a velünk együtt kirándulók száma, mert ezen a napon 6 túrázóval találkoztunk.... Előzőnap senkivel, és a következő napon is csak egyetlenegy emberrel. Pedig nincs rossz idő, itt vagyunk a főváros mellett, Dunakanyar, Visegrád stb. Szerintem ez kicsit gáz.... 
A Dunakanyar Dömösnél
Panoráma
A Rám-szakadékban
Még jó, hogy van korlát...
Az első nagyobb létra
Minden csupa jég és letaposott csúszós hó....
Annak ellenére, hogy nem mentünk végig a szakadékon, mégis jó volt látni így is a télies állapotokat. Ha lesz rá lehetőségünk még visszatérünk ide télen, s nem hagyjuk ki a szakadék végigjárását.

Harmadik napunkon Visegrádról a Mogyoróhegy felé vesszük az irányt. Nagyjából kettő kilométer után rátérünk a kék háromszög jelzésre, amely a régi kőbánya mellett vezet el. Ott van néhány érdekes dolog... 
A "barlang" elnevezésű mesterséges építmény
"A terület múltjáról: Visegrádi építésztáborok

Több mint 20 évvel ezelőtt Makovecz Imre vezetésével építésztáborok nyíltak nyaranta az építészhallgatók számára a visegrádi bányaudvarban, a Mogyoró hegyen. Az építészhallgatók pályázatokkal nyertek lehetőséget, hogy megvalósítsák ezen a helyen elképzeléseiket. 1981 és 2001 között különböző épületek készültek el elsősorban fából és kőből, melyek egy részét az idő eltörölte, egy részük azonban mai is látható. A Visegrádi Táborokban több száz fiatal fordult meg az évtizedek során. Belőlük vált ki az a társaság, akik ma a magyarországi építészet erősségeit jelentik. A Mogyoró hegyen bejárható turistautakon ma is megtalálhatjuk a Színház, a Barlang, a Híd építményeket.

BARLANG
Fedett és zárható "lakóhelynek" épült. Egy korábbi négyszögletes kőépület romjaira deszkák egymásra szegezésével készült el egy álkupola, melyet kívülről földdel borítottak be. Kívülről csak egy dombot látni, néhány nyílással, mely összeköti a külvilággal a belsőt.

HÍD
A bányaudvar két tisztása közötti mélyedésben felvezető ösvény felett ível át, a tábor kapujaként is szolgálva. A Híd szerkezete fűrészelt tölgygerendákból áll, két 'A' alakú lába fölött íves járófelülettel.

SZÍNHÁZ
A természeti környezet szerencsés kihasználásával, a terep szintvonalainak kirajzolása kövekkel történt, kialakítva egy görög színházhoz hasonló formát." Forrás: GeoBagoly
A "barlang" belseje.... Láthatóan használják bivakolásra is
A "híd"
És egy másik híd... Egy igazi, szakadék felett átívelő függőhíd! Hát elég ritkának mondható kis hazánkban az ehhez hasonló építmény, szerkezet, különösen az, ha csak egy szimpla turistaút felett visz át. Ezek után a Borjúfő-szikla felé vettük az irányt.
Nem túl stabil, de annál izgalmasabb...
Egy panoráma az ébredező nappal szemben...
A Borjúfő-szikla és kilátópont. Egyik kedvenc íróm, Wass Albert idézetével

Több kisebb tavacskát is láttunk a környéken. Visegrádi-kapu, Sóstó-rét
Innen visszakanyarodtunk Visegrád felé, érintve a Nagy-Villám oldalát, ahol láttuk, hogy az éttermeknél és a bobpályán bizony telt ház van....  Végül is szombat délután ez a minimum.... Ha már a "távolabbi" ösvényekre nem jönnek, legalább itt hozzanak szerencsét a kereskedőknek, ügyeskedőknek a turisták.
A Görgey Artúr bérc pihenője a Nagy-Villámtól nem  /500 méter/ messze. Itt már senkit sem találtunk....
Késő délután a Nagy-Villám és a pályák a Mogyoró-hegyről nézve
Összességében ismét jó kis sétákat tettünk, és láttunk azért néhány új dolgot is. Szóval jó volt. Az idő is, bár vasárnap már, hazafelé jövet elromlott, jött az eső.... de azt meghagytuk másnak.

Azért egy kis csúnyaság csak maradt a végére.... Ezektől a szemetelőktől kéne már végre megszabadulni....
Tájkép Dömösnél a hajóállomás közelébe...

8 megjegyzés :

 1. Szédületesen klassz!

  VálaszTörlés
 2. Nagyon tetszett...jó hogy a Rám szakadéknál nem "kalandoztatok" be jobban..(Márta)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát nem volt annyi időnk, mint képzeltük, meg sajnos a párom egészségügyi problémák miatt nem bírja huzamosabb ideig a hideget. Most ez sajnos nagyon kijött rajta....

   Törlés
 3. Jó kis téli túrát teljesítettetek! Bizony nem árt az óvatosság, mert a hegyek (főleg északi részén) keményen lefagyott az a kevéske hó ami esett. Én múlt hétvégén a Szépvölgyi-dűlő - Hármashatár-hegy felé túráztam. A déli részeken tavasz, száraz-sáros talaj váltakozott, az északi részen pedig még bokáig érő hó, az erdei ösvényeken pedig sok helyen tükörjég fogadott. Tetszett a beszámolód az utolsó felvetéseddel pedig maximálisan egyetértek! Mindenhol ez van és nagyon elkeserít :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! Örülök, hogy ismét csak sikerült valami érdekeset összehozni. Sajnos a szemeteléssel meg nem tudom mit lehet kezdeni, úgy látszik egyeseknek ez a génjeibe van kódolva, egyszerűen muszáj nekik széthajigálni mindent, ami már nem kell.... :-(

   Törlés
 4. Nagyon tetszett a posztod, igen szép képeket készítettél

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi! Örülök, hogy tetszett, talán majd a jobb idő beköszöntével még jobb túrákat csinálhatunk, s persze még izgalmasabb képeket is!

   Törlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!