A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2014. március 2., vasárnap

Pataknéző túra a Mátrában

Február legvégén tettünk egy kis túrát a Mátra erdőben, pontosan Mátrafüred környékén.
Mátrafüredi /350m./ indulás, Bene-patak, Somor-patak a Kékestető irányába a piros sáv jelzésen, egészen a Görgőbikki pihenőtől keletre elágazó erdőgazdasági útra /600m./ ráhaladásig. Azon keletre a zöld sáv dél felé tartó leágazásáig. Azon le a Vizes-keszőn át a Puskaporos-tetőig. Onnan egy kis kitérő az Ördög-forrásnál levő vízesésig. Onnan a Bene-vár bérce 200-300 méteres alsó szakaszán le a kék háromszög jelzésen a Bene-patakhoz és vissza Mátrafüredre.

Semmi különösre nem számítottunk, borús, szürke idő ígérkezett, jó lesz, ha nem ázunk el....
Az esőt megúsztuk.
Sajnos a tavasz nyomát csak bottal üthettük, mert pl. egy szál virágot sem láttunk és elmaradt a tavaszi hóolvadást követő rendszeres patak áradás is, persze, hiszen alig volt csapadék....

A Bene-patak

A Bene-patak
Elhatároztam, hogy kihasználom a borult idő adta lehetőségeket, a viszonylag kevés fényt és megpróbálkozom néhány hosszú záridős képpel a patakoknál. Na hiszen, kompakt géppel... De mégis, talán jó lesz! Gondoltam a mai nap legfőbb látványossága úgyis csak a patak nézés lesz, hiszen a tavasz semmi jelét sem láttuk, bár jó +10'C körüli volt a hőmérséklet.
A Csatorna-patak beömlése 
Kis zúgó....
 Innen elkezdtük az emelkedést a piros sávon a Somor-patak mellett a Kalló-völgyben.

A Somor-patak.  Hát nem sok víz van benne....
Ismét egy zúgó. Szépek a színek, de a víz kiexponálása nem sikerül igazán... 

Kár, hogy kevés a víz, kicsi a lendület....
A legújabb őrület.... Roller pálya! Na, ez kell az erdőbe. De biztos jó egyeseknek, hiszen 10-20 ezer ft. egy túra egy főre...

Kőfolyás a Kékes déli oldalában a Felső-Peres felől
Az egyik legzöldebb Mátrai út... A Kossuth kút környéke a zöld sáv jelzésen lefelé Mátrafüredre
Itt már csak ereszkedni kell szinte végig, Mátrafüredig. Személy szerint az egyik kedvencem ez az út!
Egy kis panoráma. Mindenfelé csak sziklák és sziklák.... Lefelé a Vizes-keszőhöz
Az Ördög-forrás alatti kis zúgó
Itt a zúgó felett kb. 20 méterre van az Ördög-forrás, kiépített pihenővel, tűzrakóhelyekkel. Fotó nincs...
Komolyabb vízhozam esetén látványosabb, de most is szép!
És innen már csak egy kis nekirugaszkodás Mátrafüred és túl vagyunk egy nagyjából 12-13 km.-es túrán.
Ezt a kis kört bátran ajánlom bárkinek, akinek van nagyjából 5 órája a Mátrának ezen a részén, mert ez a kis túra fotózással, pihenéssel, nézelődéssel pont belefér annyiba.

4 megjegyzés :

  1. Hosszú évek óta nem jártam a Mátrában, akkor is csak rövid ideig tartózkodtam ott. Ezt az útvonalat nem is ismertem, de nagyon tetszik! Szerintem jók lettek a fotók is, ne légy oly szigorú magadhoz! További szép napot kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, de tudod, kell a kritika, pláne az önkritika. Nincs semmi kártékonyabb a fejlődés szempontjából, mint az önteltség.

      Törlés
  2. Nagyon jó fotósorozat és élménybeszámoló. Kár, hogy kevés csapadék volt télen, szép szokott lenni a Bene patak egy nagyobb olvadáskor!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a dicsérő szavakat Gábor!
      Én csak egyszer próbálkoztam fotózással itt, persze amúgy is kevés hasonló jellegű képem van, gondoltam ismét próbálkozom. De persze a kevés csapadék csak néhány centis vízzel látja el a patakokat....
      Ez van, egy kis kiruccanásnak feltétlen jó volt, de ha még egy profi is megfelelőnek látja a képeket, akkor fotóstúrának is elment....

      Törlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!