A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2014. március 14., péntek

Mohák földjén - makróvilág

Készítettem vagy 30 fotót szárba szökkent mohákról, vagyis a mohák spórtokjait hordozó mindössze 1.5 - 2 cm-es szárakról, amik elég érdekes képet mutatnak, ha megfelelően tálaljuk őket. Megmutatom az 5 legjobban sikerült képet, illetve egyet csak azért, hogy láthassuk a különbséget az eredeti látvány és a makrózás előnyeit kihasználó változatok között:

Az arányok jól látszanak és a kép a mohatelep realisztikus képét mutatja. A kép délben készült, természetesen emiatt harmatcseppek nélkül
Itt már megfelelő nagyítás és laposan érkező kora reggeli fények mellet egy egészen más világba csöppenünk!

Mi a recept? Nem titok, itt is van :
 • megfelelő szögből érkező kora reggeli napfény
 • elégséges mennyiségű harmatcsepp
 • leereszkedés a növények szintjére
 • jól megválasztott mélységélesség  
 • expozició korrekció
Ami hátráltatta a megfelelő minőség elérését :
 • kompakt gép
 • a téma elhelyezkedése nem tette lehetővé állvány használatát
 • béna fotós...

10 megjegyzés :

 1. A fotóssal nincs is semmi baj, hiszen csodálatosak a felvételeid! Gratulálok!

  VálaszTörlés
 2. Párom egyetlen kérdése: "Mivel készültek ezek????" :) Milyen kompakt géped van? Gyönyörűek, és a gép is elég jónak néz ki!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a dicsérő szavaitokat István! Egy 100.000 ft. alatti értékű bridge rendszerű Fuji Finepix HS20EXR. Semmi hókuszpókusz. :-)

   Törlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!