A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2013. május 15., szerda

Krókusz virágzás és hótaposás a Mező-havas környékén

Ha május eleje, akkor irány Románia és az Erdélyi szigethegység!

2013.05.04.
A hirtelen jött és tartós április végi felmelegedéssel elszállni látszottak a május elejei krókusz néző túránk reményei... Valószínűleg lekéstünk róla. Mindenesetre természetesen elindultunk szombaton, hiszen virágok nélkül is szép a táj, de azért persze velük lenne az igazi, no meg ha lenne egy kis hó még mutatóba.

Az utak nagyjából a szokásos minőségűek voltak, de Tenke és Borz között sok a kátyú, sok a felmarás, gondolom előbb-utóbb befoltozzák a lyukakat. Szombat van, szép az idő, de alig van forgalom az utakon. Ahogy közeledünk a hegyekhez már látszik, havat még találunk az biztos, és ha van még hó, akkor krókusz is lesz. Szuper!

Biharfüredre felérve jó levegő és kellemes +20'c-os hőmérséklet fogad minket. Nagy csend van, embert is alig látni.
Fel a bakancsot, már aki abba jött, és irány az egyik kedvenc Bihari csúcsunk a Mező-havas/1625m./! 
Jó tempóban haladunk, virág és hó sehol...
De aztán 1400 méter felett az árnyékosabb helyeken megjelennek a virágok és a hófoltok.
Amikor már a Mező-havas oldalába érünk, mindenütt viszonylag nagy és szép krókusz mezőket látunk és itt-ott még térdig érő havat is taposunk. Bakancsosok előnyben! Mindenki fotózza az éppen neki tetsző témákat, virágot, havat, panorámát stb.-t. Van mindenből szerencsére.
Aztán jöhet az ebéd a Mező-havas éppenséggel még valóban havas csúcsán.
Innen gyorsan "átszaladunk" a Kis-havasra/1411m./, élvezzük a panorámát és a jó időt.

Nem sokat bambulunk, sajnos kicsit rövidre szabott az időnk, kis pihenő, irány vissza Biharfüredre és onnan már meg sem állunk hazáig, egy "húzásra" megtesszük a 150 km.-t.
 
Biharfüred - Csodaforrás/1100m./

Útban a Mező-havasra

Itt rendszerint május elején még havasak az ösvények, így volt ez most is!
Kaptatunk a hóban....
 
Mindenfelé krókuszok!
Naturalista ábrázolás

Krókusz mező. Bár lekéstük a tömeges virágzást, azért még mindig van belőlük bőven.

Idillikus pihenő

A Mező-havas/1625m./ most valóban havas csúcsán

A távolban a Bocsásza/1792m./ jellegzetes csúcsa

Erdei, pontosabban Erdélyi béka... remek rejtőszínekkel!
A Kis-havas/1411m./ tetején
A Mező-havas "háta", a Kis-havasról nézve

11 megjegyzés :

  1. A "naturalista" fotód nagyon megfogott...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm, hogy írtál, rég nem volt semmilyen hozzászólás a bloghoz vagy a fotóimhoz részedről :-( !
      Amúgy más részéről sem sajnos, pedig szívesen venném, pl. tegnap több mint százan nézték meg a blogot, de sajnos senkitől semmilyen visszajelzést nem kapok. Esetleg a facebookon közzétett linkekhez írnak.
      Üdv!

      Törlés
    2. Igaz...hasonlókat tapasztalok én is, gondolom elmúlt a tél és az embereknek csak nézni van idejük, írni nem. Magamból indulok ki, a saját blogot is elhanyagoltam. Na, de ahogy mondják: ami késik, arra várni kell!

      Törlés
  2. Ez aztán tényleg szép túra volt. Érdekes látni a rövid ujjú pólót és a havat :) Ezt egy nap alatt tettétek meg? Érdekelne az útvonal, amelyet bejártatok. Ha van lehetőség, privátban elküldenéd?

    Üdv!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen, egy nap alatt bejárható, mint ahogy írtam is, 150 km. az út tőlünk Kétegyházáról. Reggel 6 előtt szoktunk indulni és akkor már kb. 8.30-ra fent is vagyunk. Sajnos eléggé rosszak az utak itt-ott és nagyon sűrűn vannak a települések, így annyira nem tud haladni az ember, de forgalom alig van.

      Törlés
  3. ...írtam egy jó kis bejegyzést és egyet szökött az oldal és semmi nem maradt,még visszatérek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szökött az oldal...?? Ejnye... hát már az oldalakra sem lehet számítani...??
      Várom a visszatérést!!

      Törlés
  4. Gondoltad volna, hogy nem felejtek ? Szóval mostanában lóhalálában igyekeztem magamat is útólérni..., többnyire sikerült :)

    VálaszTörlés
  5. Szóval ott maradtam el, hogy mintha a Czofrokna túrát láttam volna:)
    A tavasz és a tél társasága, virágözön(ugyanaz!)és a hóban taposás mind élményfokozó pillanatok!
    Természetesen a csúcs panorámák varázsa, körítve a csapat hangulatának alkalmi egyediségével! Tehát aki ezeket nem láthatja személyesen eléggé szegény marad..., de persze sosem késő!
    Üdv Gyergyóból Ati :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen igazad van! Aki nem éli meg ezeket a pillanatokat az sok szépségtől marad távol. Ki lustaságból, ki félelemből nem mer, nem akar elindulni, s valakiben bizony meg sincs az igény az ilyen típusú kikapcsolódásra.

      Törlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!