A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2013. május 8., szerda

Élménydús hét a Bükk hegységben

Április vége felé rendszerint elindulunk túrázni valamerre.... Több napra persze.
Na, ez most sem lesz másképp, hiszen hajt a vérem, nekem nem jó otthon ülni. Csak néha.

Szabadság. Számomra a természetjárás, a hegyen járás ezt jelenti.
Éppen ezért nem indulunk teljesítmény túrán, versenyen, semmilyen időhöz, távolsághoz, vagy szigorú útvonalhoz kötött túrán. Pont a mostani a túrán történt, hogy rémüldözve megkérdezték tőlünk, hogy mennyit megyünk a mai napon? Mondom, fogalmam sincs... Ismerem a terepet, ránézek a térképre, és tapasztalatból megállapítom, hogy a tervezett út belefér egy napi járásba vagy sem. Hogy az mennyi?? Kit érdekel.
Megyünk reggeltől estig és kész.

Aztán ott van a létszám kérdése. Mi sosem járunk nagy létszámú csoportokkal, hiszen a sok és sokféle résztvevőhöz való alkalmazkodás máris agyoncsapja a szabadon szárnyalás érzését.Valakinek mindig van valami problémája, valakinek valami sose jó, valakire mindig figyelni kell külön. Vagy ha nem vesszük figyelembe egymás nyűgjeit, gondjait, érzéseit akkor meg minek is megyünk többed magunkkal...??
Egyedül baktatunk a tömegbe? Érdekes.

Szóval túra.
Én midig azt mondom, hogy nem túrázó, hanem inkább természetjáró vagyok.
Csak az egyszerűség kedvéért használom a túra elnevezést.
Nem érdekelnek a kilométerek.
Nem érdekelnek a pecsétek, oklevelek, kitűzők, pólók, egyéb csecsebecsék.
Nem érdekelnek a különböző színű utak bejárásának lehetőségei.
A célom a szép és érdekes helyek felkeresése, megtalálása, esetleg mások által sem igen ismert dolgok, helyek, felkutatása. Abban a sorrendben ahogy nekünk praktikus, olyan tempóban ahogy nekünk jó, azokon a napokon amikor jól esik nekiindulni. A természet szépségeinek megismerése, érezni a szelet, a napot, a havat, az esőt, átélni viharokat és szép napokat egyaránt. És mindezt kint a természetben, odafigyelve annak minden részletére. Ez érdekel, más nem.

Na de térjünk csak vissza az április végi úthoz.
Az idén megint a Bükk hegység lesz a célunk, nem is kis időre megyünk, nyolc napra tervezem az utat, változatos helyszínekkel. Közben végigjárjuk a hegység emblematikus helyeit, amiket kimondottan tavasszal érdemes. Mik is ezek? Elsősorban természetesen a Bükk hegység vizei, és sziklagyepei. Így például:
Szalajka völgy -Fátyol vízesés.
A Bél-kő felhagyott bányája.
Az Imó-kő és a Vörös-kő időszakos forrásai.
A Sebes-víz mésztufalépcsői.
Lillafüreden a Szinva patak vízesése.
És a Köpüs-kő sziklagyepe, valamint minden egyéb útba eső érdekesség

Sajnos ezeket még a közelben élők közül sem ismeri mindenki, úgyhogy egy ilyen mindent átfogó túra igazán értékes tapasztalatokat és élményeket nyújthat. Megjegyzem, minden helyre kizárólag tömegközlekedési eszközzel és gyalogosan jutottunk el. Voltunk két éjszakát Szilvásváradon, kettőt Felsőtárkányba, és hármat a Garadna völgyben. Végig ragyogó idő volt az áprilishoz képest jóval melegebb hőmérséklettel.
Most újításképp nem csak egyszerű fotókkal, hanem diavetítéssel fogom bemutatni, időrendi sorrendben a felkeresett helyeket. Több mint száz fotó és nagyjából 13 perc a vetítés tartama. Ez lehet, hogy sok lesz egyeseknek és nem nézik végig, de figyelembe véve azt, hogy egy átlagos film a TV-ben ennél több reklám időt tartalmaz, hát akkor talán ez is kibírható...
Ide kattintva elérhető a vetítés: Egy hét a Bükkben, diavetítés

Azért a figyelem felkeltése céljából, és azoknak akiknek nincs türelme, ideje stb. mutatok egy-két képet.
Újra elmondom, minden képet meg lehet nézni nagy méretben, ha rákattintunk.

Csak a reggeli harmat, de az aranyból!

Szalajka völgy - Fátyol vízesés

A Bél-kő bányája

Bélapátfalva - Apátsági romok

Imó-kő

Vörös-kő

Sebes-víz

Szalamandra

Lillafüred - A Szinva patak vízesése

Lillafüred - Hámori tó és a Palotaszálló

Mocsári gólyahír

Kökörcsinek a Köpüs-kőn

Tömegesen virágzó keltikék

A Palotaszálló a Szeleta barlangtól


1 megjegyzés :

  1. Nagyon szépet írtál, Zsolti..gondolatban mi is ott jártunk(most 2 éve bizonyos részeket mi is felkerestünk)..Örülök hogy Ti legalább mentek,sajnos egyenlőre még itthon rostokolunk,az okokat ismered!gratulálok,és örülök is egyben hogy megosztottad velünk..

    VálaszTörlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!