A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2011. július 1., péntek

Újabb baleset Pádison

Megsérült egy magyar barlangkutató a romániai Bihar-hegységben lévő Pádis-fennsík egyik barlangjában, a hegyi mentők a segítségére siettek, hamarosan hozzálátnak a sérült felszínre hozatalához.
Az illetékes mentőszolgálattól származó információ szerint egy jelenleg Magyarországon élő barlangkutatóról van szó, aki magyar, román és kanadai állampolgársággal rendelkezik.
Pintér István, a Bihar megyei hegyi- és barlangi mentőszolgálat vezetője elmondta: négy-öt fős barlangkutató csoport ment le a barlangba, egyik társukat azonban baleset érte, kificamodott a válla. Társai feljöttek a barlangból, hogy szóljanak a hegyi mentőknek, akik azonnal a helyszínre siettek.
A mentők orvosa leereszkedett a sebesülthöz, aki kétszáz méter mélyen várta a segítséget. Az orvos visszahelyezte a kificamodott testrészt, a barlangkutató már jó állapotban van, evett is, aludt is - mondta Pintér István.
Most újabb mentőcsoportot várnak a helyszínre, nem lesz könnyű felhozni a felszínre a barlangkutatót. A művelet azért lesz nehéz, mert a barlang rendkívül szűk, a mentésben részt vevő személyeket időnként váltani kell, fárasztó lesz a munkájuk - mondta Pintér István.
Krónika.ro 2011.07.01.

És a sikeres folytatás később:

Magyarországi barlangász balesete Pádison
2011. július 05. kedd, 15:27
Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat szóvivője Marin Adrian közleményt juttatott el lapunkhoz a múlt héten, Pádison történt barlangi balesettel kapcsolatban:
Június 30-án 4 magyarországi barlangász indult útnak felfedezni és feltérképezni a Pádis fennsíkon található R2 jelzésű barlangot. Délelőtt 11 órakor léptek a barlangba és körülbelül 2 óra leforgása alatt már 200 méter mélységben voltak tengerszint alatt. 13 óra magasságában az egyik barlangász, (S.I. 45 éves) megcsúszott és kificamodott a válla, ami nem túl súlyos baleset, de annál fájdalmasabb. A barlangász így már nem tudta folytatni az utat, ezért társai kialakítottak egy meleg helyet, ahol meghúzhatta magát az egyik társával, másik két társa pedig a felszínre jött segítséget kérni.
A Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat két tagja 30 perc alatt a helyszínre ért. Az egyik, aki orvosi képesítéssel is rendelkezik leereszkedett a barlangba, hogy felmérje a sérült egészségi állapotát, míg a felszínen maradt társa elkezdte a mentőakció megszervezését. Értesítette a SMURD roham-mentőszolgálatot a történtekről és közben erősítést kért a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálattól, akik segítségére siettek még a Kolozsvári és Aradi Barlangi mentőszolgálat munkatársai is. Természetesen a Magyarországi barlangi mentőszolgálat is felajánlotta segítségét, amit el is fogadtak az itteniek. A keskeny, fűggőleges járatban a helyszűke miatt hordágyon nem hozhatták fel a sérültet, ami jelentősen megnehezítette a mentést. A barlangászok speciális kötélpályákat építettek ki, hogy ki tudják emelni balesetet szenvedett társukat, és mindvégig rádiótelefonon tartották a kapcsolatot a felszínen lévő kollégákkal. Pénteken, délután hat előtt pár perccel a sérült a saját lábán lépett ki a barlangból, ahol a gyorsmentő szolgálat munkatársai megvizsgálták és ellátták a sérüléseit. Az egész mentési akció 28 óra alatt zajlott le és a lebonyolításában összesen 49 személy vett részt. 
P.T.
forrás: padis.hu


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!