A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2015. szeptember 4., péntek

A Sebesvíz patak völgye

Augusztus utolsó napjait a Bükk-hegységben, a Garadna-völgyben töltöttem. Természetesen ellátogattam az ide beágazó Sebesvíz-patak völgyébe /Alsó-Sebesvíz/ is, melyen komoly sebeket ejtett a tavalyi és az idei időjárás, vihar és jégkárok formálták át az addig megszokott tájképet. 
Itt ezen a képen a mésztufalépcsős rész látható, egy régebbi, fotópályázaton eredményesen szerepelt, a Turista Magazinba is bekerült fotómon.
A magazinból szkennelt kép
Szerencsére a völgy felső -védelem alatt álló mésztufalépcsős része- kevéssé sérült, ám a legalsó, Garadnához közeli része.... annál inkább. 

Ennek oka egyrészt a természet ereje, másrészt viszont.... a kidőlt fák eltakarítása, hogy is mondjam.... talán nem éppen zajlik a megfelelő mederben. És ezt értsük szó szerint, hiszen a fákat, gallyakat, és a tereprendezés egyéb melléktermékeit /köveket, földet/ egyenlőre egyszerűen beledúrták a patakmederbe, több helyen szinte eltüntetve azt.... Abban csak reménykedni tudok, hogy ez a helyzet csak időleges, s később talán újra látható lesz a patak is. 
Mindenesetre aki látta, bejárta már a völgyet régebben, az talán nem is fog ráismerni, ha végigjárja, mert legalább az pozitívum, hogy már egyáltalán járható a völgy, több hónapnyi elzártság után. Sőt, tulajdonképpen a patakmeder egy terepjáróval, vagy teherautóval is simán bejárható. Persze a felső részen, közel a mésztufalépcsőkhöz már más a helyzet, ott még most is kerülgetni kell a kidőlt fákat... Következzenek a képek további kommentek nélkül. Nekem ezt juttatja az eszembe:

Tájképrombolás

"A táj természeti adottságainak nagymértékű megváltoztatása, ami a táj funkcionális és/vagy esztétikai értékét jelentősen rontja. A rendszerint több tájtényező (talaj, eredeti növényzet, természetes vizek stb.) pusztulásával vagy átalakításával jár együtt."
Forrás: Láng István: Környezet és természetvédelmi lexikon II. Budapest: Akadémiai Kiadó, 2002.

3 megjegyzés :

  1. Szép fotók! Sok helyen néz ki így a Pilisben is a táj. Múlt héten az Apátkúti-völgyben jártunk, a helyzet hasonló mind a kidőlt fák, mind a tereprendezés tekintetében.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű képek, csak így tovább :)

    VálaszTörlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!