A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2014. április 6., vasárnap

Védjük meg a Kecske-lyuk barlangot /is/ !

Mint ahogy már egy korábbi bejegyzésemben írtam róla, március 27-én délután egy túráról visszatérve, hatalmas füstöt észleltünk a Kecske-lyuk barlanghoz érve.

Oltás közben

Sűrű füst gomolyog a Forrás-völgyben...
 Részlet a cikkből / Virágnéző tavaszi túra a Bükk hegységben /
"Elő a lámpákat, bemegyünk, mert ezt meg kell nézni!!
Hát bent, kb 10 méterre a bejárattól kábelt égettek valakik... Szóval a kábelről a szigetelőanyagot. Ennek a füstje mérgező. Hát ez gomolygott a barlangban és előtte, de bent már csak izzik a kábelköteg. Nekilátunk elfojtani az izzást és ezzel megfékezni a füstöt. A nálunk lévő vizes palackokkal felszerelve és a helyszínen talált kis vödörrel hordjuk a vizet a patakból be a barlangba. Kb. 20 liter vízzel elérjük a célunkat."
Másnap jelentették az illetékeseknek a látottakat. Eljutott a médiákhoz is a hír, cikk a Borsod online magazinból: Kábelt égettek a Kecske-lyukban
   
Néhány nappal később pedig a TV2 adásában is szerepelt a dolog, lementettem a videót, amelyet itt megnézhettek:


A riportban látható két fotót én készítettem a helyszínen.
Alakult egy facebook csoport is, mely a barlang megóvását célozta meg, egyenlőre a médiában történő figyelemfelkeltés eszközével. A fentiek szerint ez sikerült is! Részlet a csoport ismertetőjéből: "A természetkárosítás olyan mértéket öltött a barlangban, hogy nagyon aktuális felhívni rá a figyelmet. Az eldobált szemét csak a legkisebb probléma: a "túrázók" tüzet raknak, benzines fáklyát használnak, rongálnak. A legfrissebb sajnálatos hír, hogy már kábelégetésre is használják Magyarország egyik legkülönlegesebb élővilágú barlangját!!! A barlang valamilyen (denevérbarát) lezárásának és/vagy fokozott ellenőrzésének szükségességére szeretnénk felhívni a figyelmet."
Az oldalt megtalálod itt: Védjük meg a Kecske-lyuk barlangot 

Ha gondolod csatlakozz a közösségünkhöz, hiszen létszámunkat növelve is segíthetjük a természetvédelem ügyét!
Mivel én magam is tapasztaltam már máskor is természetkárosítást és egyéb az erdőbe nem illő viselkedést, szemetelést, tűzrakást, védett területek zavarását, jó lenne ha ezeket jelentenénk az megadott telefonszámon a Nemzeti Park ügyeletesénél: +36/30/861-3808 


9 megjegyzés :

 1. Sajnos nálunk sincs ez másként. A lezárt barlangokat is feltörik, hatalmas károkat okozva mindezzel. Jó lenne nyakon csípni az ilyen alakokat!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen Éva! Ez sajnos általános probléma. Örülök, hogy írtál, mert egy ilyen, tulajdonképpen nagy horderejű hírhez, történéshez, sajnos még eddig egyetlen megjegyzés sem érkezett ide!!

   Törlés
 2. Gratulálok, pont ezt a véleményemet szerettem volna hangoztatni a múltkori bejegyzés alatti párbeszédben (duma helyett tenni...mindenkinek a maga módján maga körül) amit akkor és úgy nem biztos, hogy sikerült. Te-Ti most tettetek, kérdés nélkül bementetek (bárki lehetett volna benn) oltani, és "megállítani" más tevékenységét, szerinted hányan tették volna (szerintem sajnos KEVESEN). De megnézve a "sokatmondó" tv interjút a két illetékes se tett volna sokat. Ti tettetek és ezt kellene sokunknak, Éva is a "nyakon csípni" szavakat használja, megvolt rá az esélyetek amikor bementetek mégis megtettétek, gratulálok. Sok ilyen "akció" kellene. (És mert az évértékelésedben is hiányoltad az aktív hozzászólásokat, ezért itt teszem meg.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valószínűtlen, hogyha bent lett volna valaki az élt volna még.... akkora füst volt, és mint ahogy írtam is, mérgező füst, hogy 2-3 szippantás után jött a köhögési roham... Ezért mi is csak egy "nagy levegős" berohanással és kirohanással oltottunk. Amúgy négyen voltunk és kettőnknek volt önvédelmi eszköze, igaz csak paprika spray, de az se rossz...

   Törlés
 3. Mit is írjak?....hogy be kéne oda zárni, a füstje mellé azt aki megnyújtotta? vagy spray helyett fatestápoló? ez nem vezet sehova (habár legalább lelkünk nyugodalmára)...úgysem lehet kiirtani őket. Beszélni, előadásokat tartani a természet fontosságáról...? őrizni folyamatosan? Még csak felelősségre sem lehet vonni, mert az ilyen tettekért hogyan vállal felelősséget? amit elpusztít azt már nem lehet visszahozni! ezt nem fogják fel...
  Jó, h arra jártok és néha ránéztek, ezt kéne még pár személlyel megbeszélni és legalább havonta egyszer mindenki járjon ki. Ti valószínű többet tesztek mint sokan akik a médiákban a szájukat jártassák és a nagy pénzeket felveszik, természetvédelem címszó alatt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazad van László.... sajnos nálatok és nálunk is hasonló cipőben jár a természetvédelem.

   Törlés
 4. Sajnos nem csak a barlangokkal egyéb természeti csodákkal is hasonló a helyzet mindenütt!
  ezen a részen különösen "jellemző" .-(
  Most értettem meg, hogy miért mondták az ismerőseim, hogy egyedül nem kellene felkeresnem ezt a helyet!

  VálaszTörlés
 5. Sajnos ez szinte mindenütt jellemző - a természet kis és nagy csodáit nem védik az emberek - az okot képtelen vagyok megfejteni.
  Olvastam ezt a hírt én is és akkor értettem meg, hogy az ismerőseim miért óvnak attól / mivel egyedül túrázom mindig /, hogy egyedül keressem fel pl. ezt a barlangot - lehet, hogy komoly meglepetésben lett volna részem.
  Az előbbi beírásom elrepült, mint a madár .-(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, sajnos így van! Egyedül túrázni élmény, persze csak akkor, ha fokozottan tudunk figyelni a természetben tartózkodás biztonsági szabályaira. És persze csak akkor megnyugtató, ha egyébként fizikailag és mentálisan is fel vagyunk készülve arra, ami a civilizáció határain túl várhat egy magányos emberre....

   Törlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!