A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2014. április 27., vasárnap

Jubileumi túra a Bükk hegységben

Igen, jubileumi, mert az idén 25 éve annak, hogy elkezdtem túrázni, vagyis pontosabban ekkor kezdtem el járni rendszeresen a természetet, az erdőket, hegyeket.
Sőt, még egy érdekesség, hogy most került vissza hozzám egy vaku, amit 1989-ben vettem, már vagy tíz éve eladtam, és most visszakaptam. És tökéletesen működik!

Szóval már sok-sok éves hagyomány, hogy április végén nekiindulunk a hegynek... most is persze. Nem ígérkezett túl szép idő, és nem is volt, de sebaj, hisz ahogy mondják rossz idő nincs, csak rosszul öltözött turista! Egyébként van már jó néhány éve annak, hogy utoljára esőkabátba túráztunk, hát most egy napunk ilyen volt! Fotózás szempontjából sem volt a legjobb az idő, hiszen általában borús, párás, szürke volt az ég. 

A túra a szokásos hajnali keléssel indult, aztán jött az 5 órás vonatozás. Aztán egy óra buszozás és pikk-pakk már ott is voltunk a Bükk hegységben, egészen pontosan a Garadna völgyben. Ismét törzshelyünkre jöttünk a DTSK-turista pihenőjébe, ami ugyan hivatalosan még nincs nyitva ilyenkor, de nekünk kiadják a hosszú évek óta tartó jó ismeretségünk miatt.

2014.04.22. Megérkeztünk. 
Csiga a fán, mohák között...
Csigusz. Rengeteg volt az erdőben.
Virágos út a Sebes-víz patakhoz. Délután csak egy rövid körre vállalkoztunk a Garadnából. 
És most érünk a Sebes-víz patak felső részéhez. Szép, különösen, ha sok benne a víz. Hát most nincs...
Sebes-víz felső zúgó
Azért szép így is!
Vadregényes völgyben járunk, ahogy lefelé haladunk a Garadnába
Rengeteg a kidőlt fa, ami hosszú évek óta az úton hever és patak mederben...
Szalamandrák tömkelege volt a patakokban és sajnos az utakon is, eltaposva....
Szemtől szemben!
És mentettük is őket, mint pl. ezt a picurt, aki az út közepén flangált éppen...
2014.04.23.
Ma egy kis felfedező útra indulunk. Garadna völgy, Köpüs forrás, Sólyom-kő, innentől kezdve jönnek az újdonságok: Három-kúti barlang, Három-kúti Nagy-sziklakapu, Három-kúti 3.sz. sziklaüreg. Ezekhez természetesen nem vezet turistaút és igazság szerint oda se mehetnénk.... Fokozottan védett barlangokról van szó, tehát bárki is veszi a fáradságot és leereszkedik hozzájuk a már-már technikásan meredek úton, az tisztelje meg a természetet azzal, hogy csendbe marad, nem szemetel, nem rak tüzet, nem tördeli a fákat stb.
A Három-kúti nagy barlang. Jól működik a régi/új vakum, szépen bevillantja a kb. 10 méteres távot.
A barlang belsejében járunk
A Nagy Sziklakapu. Ekkor kezdett esni az eső.
A 3. számú sziklaüreg
A sziklaüreg nyugati bejárata
Épp csak felértünk a meredélyen, mire elkezdett szakadni az eső, sáros vagy havas, jeges körülmények között izgalmas lehet a barlangokhoz való lejutás! Innen nekilódultunk Miskolc irányába az erdőnek. Sárga sáv, Piros+ a Forrás-völgy és a Majális park felé. Arrafelé van valahol egy kis menedék kunyhó, azt is meg szeretnénk találni. Természetesen oda sem vezet jelzett út. Mindenesetre megtaláltuk elég könnyen. Példás rend van a kunyhónál, ami inkább három évszakosnak készült, télen nem próbálkoznék vele, ha nem muszáj.
Látszik, hogy a kunyhó látogatói szeretik a rendet, nincs szemét, vagy erdőbe nem illő cucc. 
Izgalmas környezetben fejezzük be az aznapi túrát
2014.04.23.
Ma egy fővel kiegészülve indulunk Bükkszentkeresztre és onnan át Répáshutára, ami teljesen új útvonal lesz számunkra. IV. Béla emlékmű, Lófő-tisztás, Dorongos, Sügér völgyben a Bükki kéken, Hór völgyből egy kicsi, épp csak a Tebe-rétig, hogy onnan felfelé induljunk a Balla-völgyben Répáshuta felé. De azelőtt még megnézzük a Balla-barlangot is.
A IV. Béla emlékmű Bükkszentkereszt határában
Reggeli az emlékműnél
A Mészárszéknek nevezett rét
Különleges hangulatú erdő a Lófő-tisztás felé
A Dorongos rét
Vadász kunyhó Dorongoson
Katonasírok a Dorongosi erdőben
Tebe-rét
Egy árva nárcisz a réten
A Balla-barlang belseje
A Balla-barlang bejárata. Nem lenne rossz egy pihenőhely a barlang előtt, csak egy pad asztalokkal... 
2014.04.25.
Tegnap este óta esik az eső... Csak délelőtt indulunk egy rövid körre. Garadna, Sebes-víz, Pisztráng tanösvény a Helyi ipari-forráshoz és vissza a Ferenc-forrás felé jelzetlen úton a Garadnába.
Még egy utolsó kép a Sebes-vízről, ami sajnos az esőzések ellenére sem lett vadabb...
Szalamandra a pácban, illetve a vízben. De persze tud úszni, úgy hogy nincs gond
Zöld erdőben jártam... hát igen. Semmilyen utólagos beavatkozás nincs a képen, ez az eredeti szín!
Kunyhók a Helyi ipari-forrásnál. Kár, hogy hagyják tönkremenni őket!

10 megjegyzés :

 1. Csodálatos képek Zsolti. Gratulálok ! :)

  VálaszTörlés
 2. Csodálatos túra volt, remek képek - köszönet érte4

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm és örülök, hogy tetszenek a fotók!

   Törlés
 3. Gratulálok én is a szép képekhez és a jubileumhoz is!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm és egy szakértőtől még becsesebb a gratuláció!

   Törlés
 4. Nagyon szép fotókat készítettél még ilyen időjárási viszonyok között is. Nagyon élveztem "veletek" az utat! Pár napja én is jártam a Bükkben, de én az állandó első miatt sajnos csak két napot tudtam túrázni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm kedves Éva! Sajnos az idő néha kifog a túrázókon, hát még ha fotózni is szeretnének, de hát ilyen ez...

   Törlés
 5. ez valami mesebelien gyönyörü!!! (Y)

  VálaszTörlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!