A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2014. február 3., hétfő

Évnyitó túra a Garadna völgyben.

2014 január vége...
Már közel két hónapja nem voltunk semerre és persze közben eltelt a 2013-as esztendő is.
Szóval időszerű volt már egy kis túraízű kiruccanást szervezni valamerre és ha már valamerre, akkor miért is ne éppen a Bükkbe...??

Mivel nem szerettem volna sok pénzt kiadni szállásra, ezért rögtön a DTSK táborra gondoltam a Garadna völgyben. Minket mint már tiszteletbeli tagokat szívesen látnak a hivatalos nyitvatartási időn túl is, így gyakran eljövünk ide télen is. Sikerült a szabadságot is elintézni, úgyhogy nekilódultunk a hegynek. Bár rossz időt jósoltak több csatornán is, de nem foglalkoztunk ezzel és kár is lett volna, hiszen jó idő volt mind a négy napon. Napos - felhős időszakok váltották egymást, csapadék semmi, reggelente -3'C nappal +5'C körüli hőmérséklet. És ami még külön jó volt, hogy három napig nem volt TV, nem volt internet, nem mentünk boltba sem, csütörtöktől vasárnapig azt ettük-ittuk amit kivittünk a völgybe a hátunkon. Vágtuk a fát a sparheltba, hordtuk a forrásból a vizet a főzéshez, fürdéshez. Így sikerült kicsit kiszakadni a civilizáció "jótékony" hatása alól.   

A szállásunk
A Garadna völgy

2014.01.30.
Csütörtökön délben érkeztünk a Garadnába, délután még visszaugrottunk Lillafüredre sétálni.
Lillafüred a Szinva patak vízesése
A vízesés alsó része, fekete-fehérben

Télies hangulatot árasztó jelenség
Jégcsapok, megfagyott vízcseppek


A  Palotaszálló a kék órában
2014.01.31.
Ma már egy igazi kis túrára indulunk a Kis Fennsíkra a már megszokott útvonalunkat járva. Garadna - Csókás - Vidróczki bg. - Magos-kő - Háromkúti bg. - Sólyom-kő - Köpüs-kő - Köpüs forrás - Ferenc forrás - Garadna. Ennek az útvonalnak a lényege, a Kis Fennsík kilátópontjainak felkeresése, melyet még az idén bővíteni fogunk egy-két érdekes helyjel, amit eddig még mi sem láttunk.
Bár szerencsére ilyenből már kevés van!
A Vidróczki bg. lejárata
Kijárat - bejárat


Kilátás a bg.-ból

Bent már nőnek a jégcsapok













Jó kis szállás ez, szükség esetén csak úgy betyárosan el lehet lenni egy-két éjszakát, ha úgy hozza a sors...

Térerő keresés... Magos-kő

Bánkút felé nézve...


A Három-kúti barlangszállás, itt jó néhány éjszakát
eltöltöttünk, jó is volt, szép is volt.

A szállás előtere


Kilátás a Sólyom-kőről

Kilátás Bánkút felé
A Köpüs-kő Miskolc felé tekintve

A Köpüs-forrásnál a lemenő nap fényénél
A Ferenc-forrásnál

2014.02.01.
A mai utunk az Andó-kúthoz vezet, Garadna - Csókás - Felső-forrás - Andó-kút és visszaútban a Lencsés nyereg - Lencsés piros sávján vissza a Garadnába. Szerintem, mint ahogy ezt már írtam is évekkel ezelőtt, a Bükknek egy rejtett kis gyöngyszeme ez a kis tó és a környéke. Ami nem látszik a képeken, hogy vonat is járna az Andó-kúthoz, de sajnos a sorozatos rongálások miatt már hosszú évek óta szünetel a forgalom. 
A Csókási tábor
Az Andó-kút felé 


Meglehetősen rossz az út és csúnya az erdő maradéka
komoly erdészeti munkák folynak, kíváncsi leszek az
utólagos tereprendezésre, mármint, hogy lesz-e...?


Az Andó-kút és a kis tó a szigettel

Kellemes pihenőhely, szép környezet, hátul a fák között kisvasút járna, ha járna.... De talán az idén már fog!
Szépen felújított pihenőhely a szigeten
Szerencsére ez a forrás még jól folyik















És a végére egy panoráma a tó környékéről
Egy jó kis ismertető az egykor a térség lelkét jelentő kisvasútról: LÁÉV történet.
Talán sikerül felújítani ezt a vonalat is az idén, de kérdés, hogy meddig fog egyben maradni az örökös lopások, rongálások miatt...
A jég alatt is van élet...

6 megjegyzés :

  1. Csodás helyen jártatok..gyönyörü időben..kell-e ennél több?Igen..Mi KELLETTÜNK volna még oda..ugye?...Örülök hogy legalább Ti ott voltatok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, annak idején pontosan ide is invitáltalak Titeket, hiszen a néhány száz forintos szállásdíj miatt megtérült volna az útiköltség borsosabb része, legalábbis az átlagos 3000-4000 ft.-os nap/fő költségekkel számolva. Hát mi ott voltunk és leszünk is még nagyon sokszor, legalábbis, ha minden összejön az elkövetkező 20-30 évben. Aztán másfelé járom majd az ösvényeket, szerintem az is jó lesz.

      Törlés
  2. Csodálatos helyen jártatok, mi anno nyáron tettük meg ezeket a távokat. A tél pedig bár néha igen rideg és hideg, mégis ámulatba ejtő dolgokkal tudja megajándékozni az embert. Szinte irigyellek benneteket a látványért, nagyon tetszik a blogod!

    VálaszTörlés
  3. Zsolti! Nagyon tetszettek a képek és minden amiről írtál Gyönyörű a Bükk télen is! Nagyon tetszik a blogod! Icu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Örülök, hogy néha Ti is írtok, bár most már gondolom, hogy Neked is több időd lesz, sűrűbben előfordulsz majd itt!!

      Törlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!