A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2013. június 30., vasárnap

Három nap Magyarország tetején

Kékestető jelképe a TV torony
2013.06.17-19.
Alapvetően nem szoktunk nyáron túrázni, kiváltképp ha bejön a kánikula, mert azt én nagyon  nem szeretem... Azonkívül még sok egyéb hátulütője van a nyári szezonnak, szóval mi ilyenkor maradunk itthon és szeptembertől indulunk be majd újra. Addig maradnak itthon a ház körüli munkák és a munkahelyen az örökös túlórázás, ahogy az ilyenkor lenni szokott.

Mivel kánikula az most is volt, úgy gondoltam, hogy felmegyünk az ország csúcsára-tetejére néhány napra, hiszen azért 1000 méteres magasság körül csak hűvösebb van valamivel... 
Erre egyetlen normális árfekvésű szállás kínálkozik a Kékestetőn, méghozzá a Kányai uram fogadója névre hallgató vállalkozás. Nem akarom túlragozni a dolgot, mi megvoltunk elégedve a szállással és az étkezéssel is és stratégiai szempontból is nagyon jó helyen van a ház. Szóval aki nem sajnál az átlagos Mátrai árakon túl még éjszakánként pluszban 1000-1500 ft.-ot rászánni a költségekre, annak jó helye lesz itt! Természetesen meg kell fizetni azt, hogy az ország kb. legmagasabban fekvő szállásán vagyunk...

A túra fő célja az volt, hogy hajnali indulással elkapjuk a napkeltét a Sas-kőn és utána kényelmesen lemenjünk az Ilona völgybe, megnézzük a vízesést és aztán Parádfürdőről visszabuszozunk a Kékestetőre. Így az út legnagyobb részét sikerült megtenni még a forróság bejötte előtt. Meg is leptük azt a néhány kirándulót akivel találkoztunk, hiszen ők még álmosan baktattak felfelé a hegyre, amikor mi már jöttünk lefelé és kifelé a völgyből, reggel 10 óra körül. Jöttek a kérdések, hogy mi honnan indultunk, hogy már kifelé jövünk??  Hát a Kékesről, mondtuk. És mikor indultunk? Hát 4 órakor... jött a válaszunk és látni kellett volna azokat az arcokat, amiket vágtak szörnyülködésükben... Úristen...!!    


Hajnali fényekben a Kékestető és a Galyatető


A Napkelte a Sas-kőről nézve
A Mátra bérc egy részlete

A háttérben a Bükk hegység dombjai

Szépség a bércen

Hajnali panoráma a Sas-kőről
Reggeli napfürdőzés a Disznó-kőn
 
Árnyak és fények játéka a fák között
Erdő részlet az Ilona völgy környékéről


Az Ilona völgyi vízesés
A vízesés
A vízesésMagyarország legnagyobb természetese vízesése. Hát a környező országokéhoz képest igen szerény, de nekünk csak ez jutott, illetve sajnos csak ez maradt....
A Szent István csevice kút
És végezetül néhány kép az útközben látott állatokról.
Varangy az erdőben

Varangy az erdőben

Varangy a patak partján
 
Varangy a patak partján
És a végére egy kis szépség
Mivel sajnos nem vagyok biztos abban, hogy a képeim mennyire élvezhetőek mint természetfotók, tájképek, állatfotók stb. ezúton szeretném megkérni minden kedves olvasómat, hogy ha bármilyen építő jellegű véleménye van a fotókkal kapcsolatban, kérem azt jelezze a megjegyzések sáv használatával!!

15 megjegyzés :

 1. Közel 15 éve nem jártam már a Mátrában, nagyon szép emlékeket idéztél fel bennem ezzel az összeállítással. Egyben elgondolkodtatott is: vissza kellene már mennem ide, hisz szinte naponta változik minden.
  Fantasztikusak a fotóid is, mint mindig! Gratulálok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Éva!
   Örülök, hogy tetszenek a képek!
   Nekem a kedvencem az Északi Középhegység, szerencsére havonta eljutunk valamelyik részére.

   Törlés
 2. Errefelé még nem jártunk, de úgy érzem lenne értelme :)
  A fotók is jól visszaadják az látványt, főleg a 13. kép.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Naná, hogy van értelme szétnézni itt is!
   Sőt!
   Én mindig nosztalgiázok egy kicsit, ha a Mátrába megyünk, hiszen első túráimat ide szerveztem a nyolcvanas évek végén...

   Törlés
  2. Azt hiszem idén biztos nem megyünk arra, mivel Dobogókő és környéke megér még 1 hetet. Viszont a köv évi tavaszra jó program lesz :)
   Addig maradunk a képeidnél :)

   Törlés
 3. Nagyon jó bejegyzés és nagyon szép képek. A vízeséssel szerencsétek volt, sokszor alig van benne víz. Ezt az útvonalat már én is bejártam, az egyik legszebb a Mátrában. Bár nagyon sok szép útvonal van még. Gyöngyösi lakosként a Mátra a szívem csücske :)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a dicsérő szavakat, különösen értékes a véleményed, hiszen Te már profi fotós vagy!
   Igen, sajnos mivel nagyon kicsi a vízesés vízgyűjtő területe, kevés a víz is benne...
   Én is szeretem a Mátrát, hiszen már 1989 óta rendszeresen járok oda és sikerült már kerékpárral és gyalogszerrel is bejárni a legnagyobb részét. Bár nekem egy kicsivel többet kell utazni, mire beérek a hegyek közé... ! :-)
   Köszönöm, hogy írtál és köszönöm a feliratkozást is!
   Üdv!

   Törlés
 4. Csodálatosan szépek a Kékesen készült képeid! Remek géped is lehet! Egy kicsit gondolatban és a képek segítségével magam is bebarangoltam a vidéket5. Kívánok Neked még sok szép túrát, élményt!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy sikerült jó hangulatot teremteni a képeimmel, köszönöm a dicsérő szavakat!
   Sajnos nincs remek gépem, csak egy alsó középkategóriás bridge van.
   Lesz még sok túra és lesznek képek is, ha van időd és kedved, látogass vissza hozzám máskor is!
   Üdvözlettel.
   Zsolt

   Törlés
 5. Most is beigazolódott..hogy érdemes Korán KELNI!..Ilyen csodát..csak hajnalban lehet látni!..Szinte érezni a párát,a napfelkeltét!..Valamit azonban észleltem..hajnalban már hiába szeretnék madárdalt hallani..NINCS!..nem tudom hova tüntek..:)gratula a szép fotókhoz..Üdv Márta

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így igaz, ki korán kel vagy aranyat vagy csipát lel... :-)

   Törlés
 6. Szép helyeken jártatok, a fotók egyszerűen csodálatosak!
  Üdv. Kavics

  VálaszTörlés
 7. Hmm... remélem, jó helyre írtam be a nevem, de ha mégsem, akkor fairyheart vagyok a facebook-ról. :-)
  Az első gondolatom az volt, hogy most nagyon jó lenne, ha itt tudnám tölteni az egész délutánt, és szépen egymás után végignézhetném a cikkeidet. Egy párat azért meg tudtam nézni, és minden értelemben öröm volt! Először is gyönyörűek a képeid. :-) Még az ismerős helyeket is olyan nézőpontból és fényekben örökíted meg, ami nekem is teljesen új. Másrészt pedig máris találtam pár nagyon jó túraötletet. És ez még csak a kezdet... mi lesz itt, ha anyuék is megtalálják az oldalad! ;-) Gratulálok mindenhez, és remélem, hamarosan újra tudok jönni! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jó helyre írtál mindent, köszönöm a dicsérő szavaidat!!
   Örülök, hogy elnyerte tetszésedet a blog.
   Az egyedi nézőpont és fények annak köszönhetőek, hogy az általánostól eltérő időpontokban, kora hajnalban és késő este is túrázunk és nem is mindig a kijelölt utakon....
   Remélem, hogy sikerül ötleteket adnom további túráidhoz, hogy Te is minél több egyedi és szép képet készíthess!!

   Törlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!