A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2013. január 13., vasárnap

2013-as évnyitó Bükki túra

Erről a túráról is kicsit megkésve írok, éppúgy mint a decemberiről...
Mostanában nincs olyan nagy kedvem hozzá, hiszen éppen azok, akikkel közvetlen kapcsolatban vagyok nem képesek semmilyen reakcióra a bloggal, túráimmal vagy a fotóimmal kapcsolatban.
Szóval kicsit olyan, mintha csak magamnak írnák... nem igazán él a blog...

Na, de jöjjön a túra!
Szóval jó munkásemberhez méltón végig dolgoztam az ünnepeket, ahogy már hosszú évek óta mindig, pl. a szilvesztert is munkában töltöttem, vonaton ünnepeltük az új évet... azt hiszem 4-5 vonat közlekedett összesen akkor az egész országban, hát az egyiken ott kellett legyek!

Viszont ahogy az már lenni szokott, már másodikán útra keltünk, ismét kihasználva azt a tényt, hogy közvetlenül ünnepek előtt és után üresek a szálláshelyek és nem utolsó sorban az erdők is, természetesen mennünk kellett...

Irány a Bükk hegység és Szilvásvárad!
Szállásunk a jól bevált Bóbita apartman volt, konkrét céljaink pedig a részünkről szokásosnak mondható Szalajka völgy, Bükk fennsík és ezek környezete.

2013.01.03.
Viszonylag korán, 7 óra előtt már úton vagyunk a hegy felé. Jót fagyott, -4'C alatti a hőmérséklet és van egy kis szél is. Szeretem az ilyen reggeleket... Kitisztul az ember feje és a lelke is, hiszen a hidegben végzett fizikai tevékenység egy idő után elűzi a felesleges gondolatokat és érzéseket... Legalábbis nálam így van.
Zúzmarás hajnal
Az Éleskő vár romja a Tótfalú völgy felett
A Leány völgy fagyzugossága
A Kukucsó hegy 941 méteren

Cserepes-kő - barlangszállás belseje
Cserepes-kő 823 méteren

A Cserepes-kő és a barlangszállás. Szép emlékek fűznek a helyhez, sok éjszakát töltöttünk itt.

Alkalmi kísérőnk egy kóbor kutya

A Szalajka forrás
Leszáll az erdőre a köd
 
Besegítettünk az erdészetnek is...

        
Szép túranapot zártunk, délig napos, szeles, hideg idővel, délutánra már kellemetlenebb nyirkos, ködös, és még mindig szeles volt.
Egyetlenegy turistával találkoztunk egész nap...
2013.01.04.
Mára egy eddig elhanyagolt látnivaló felkeresését tűztük ki célunknak, nevezetesen a Kalapat tetőn lévő kilátót /Millenniumi kilátó/ és az oda vezető tanösvényt. Hosszú - hosszú évek óta járunk el alatta, de még egyszer sem mentünk fel.... Itt az ideje!
A tanösvény egy részlete
Ha ezen az ösvényen bringázol: 150.000 ft. bírsággal járhat!!!


Néhány adat a kilátóról:
Millenniumi kilátó - Kalapat tető.
A kilátó magassága: 36 méter
Csavarok száma: 16.000 db
Felhasznált faanyag 138 köbméter, Szibériai vörösfenyő
A Kalapat tető magassága 612 méter.

Szilvásvárad látképe a kilátóból

Panoráma a kilátóból
  
Az egyik legszebb kilátást nyújtó hely a Kalapati pihenő előtt a Tótfalú völgy felett

A Bóbita apartman Szilvásváradon    
Kijelölt kerékpáros túraútEzen a napon kiváltképp jó idő volt, nagyon gyenge reggeli faggyal és +5'C körüli nappali hőmérséklettel, mindez ragyogó napsütés mellett, ahogy ez nálunk általában lenni szokott. Ja, és még valami. Lecseréltük régi mobiltelefonjainkat új, androidos készülékekre, semmi extra, olcsó alap készülékek. Nem is ez az érdekes. Viszont ami nekem érdekes és újdonság az az, hogy van bennük GPS vevő és tudtam rájuk szerezni ingyenes programot aminek a segítségével internet kapcsolat nélkül is tudunk navigálni, csak a műholdak segítségével, éppúgy mint egy rendes túra GPS-el! Persze azért nem annyira megbízható gondolom, de eddig minden körülmény között működött nálunk. Van rá rendes, friss, magyar túratérkép ami szintén bevált. Persze ez is ingyenes. Belekerült néhány napomba, mire összeszedtem a netről a programokat, térképeket, de megérte!! Tapasztalataimról majd később be is számolok egy külön cikkben, ha minden jól megy.
 


6 megjegyzés :

 1. Húú..ezeken a helyeken mi is jártunk..Ugye milyen magas a kilátó?..de megérte felmenni....gyönyörüek a képek,főleg a zúzmarások..és a panorámák tetszenek..Gratulálok..és örülök hogy legalább Ti mehettek...sajnos mi influenzásak vagyunk..már mászunk kifele..de ..Cudar volt!..:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy tetszenek a képek!!
   Nekünk is van bajunk, de akkor is megyünk, nincs megállás!
   Jobbulást Nektek!
   Üdv.

   Törlés
 2. Szia Zsolt,
  A napokban akadtam a blogodra és be is jelöltem rögtön követésre, mivel én is amolyan magyarországi barangolós blogot vezetek. Én anno magam miatt indítottam el a blogot, afféle naplónak, ha másnak is tetszik vagy hasznos a megosztott infó, akkor az már plusz. A blogok látogatottsága mindig változó, de emiatt nehogy feladd! Sok képről ismerős helyszín köszön vissza számomra, elég sokszor jártam már ezen a részen, igaz inkább nyáron. Ezért is élmény most számomra a terület téli arcát látni. A fotóid jól vissza adják az alvó természet hangulatát. Az abszolút favorit számomra a Leány völgyi fagyzugosság. Hihetetlenül szép felvétel, gratulálok!
  Üdv Miklós

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Miklós!
   Én is megnéztem a blogodat, szintén tetszik, én is felvettelek az olvasni valók közé.
   Természetesen rengeteg szép hely van nálunk is, itthon Magyarországon, sok jó fotós téma van. Köszönöm a dicsérő szavaidat, mint kezdő fotósnak, nekem fontosak a visszajelzések, mások véleménye.
   Köszönöm, hogy írtál!
   Túratársi üdvözlettel:
   Zsolt

   Törlés
 3. Szia Zsolt!
  Az "Erdőkóstoló" blogról, az egyik hozzászólásod olvasva "kapcsoltam" át blogodra, így mondhatni véletlenül bukkantam rád. Nagyon örülök a dolognak, mert mindig öröm számomra "hasonszőrű" emberekkel találkozni. Szépek a fotóid, láttukon újra ott éreztem magam imádott Bükk-hegységemben, amit alföldi ember lévén (Szegeden élek) sajnos meglehetősen ritkán járhatok. Én afféle magányos vándor lennék, aki leginkább "édeskettesben" érzi jól magát a természetben, mert vallom: így teljes az élmény.
  Magam is írogatok túra "ügyben", de a blogom (Hegyek virágok étkek)más témákat is érint. 2010-ben összehoztam, és meg is jelent egy túrakalauzom a Bükkről (Körök az ördögszántások földjén), ám vélhetően ez volt az első és az utolsó is, lévén, úgy tapasztalom, hogy nincs igazán igény effélére. "Írásmániám" kiélésére marad a blogolás, nekem az tökéletesen megteszi.
  Amit szeretnék Tőled kérni: van ugyan GPS-em, de arra térkép nem tölthető fel, ám van androidos telefonom is, ennek okán nagy érdeklődéssel olvastam, hogy sikerült megoldást találnod arra, hogy az efféle telefonra túratérképet hogyan lehet feltölteni, és net kapcsolat nélkül használni. Nagyon örülnék, ha megosztanád velem az ismereteid, mert nagyon szeretném én is erre a célra használni a telefont. Előre is megköszönve segítségedet gyorsan hozzá is teszem, hogy akkor sincs harag, ha nem áll módodban segíteni.
  Eddig még csak egy-két írásod olvastam el, de amint időm engedi átböngészem a többit is, mert nagyon érdekelnek. Be is tettelek a könyvjelzőim közé, hogy ezentúl figyelemmel tudjam kísérni bejegyzéseidet, és alkalomadtán megosszuk egymással véleményünket.
  Ebben a reményben, szép túrákat és kellemes hétvégét kívánva
  üdvözöllek: Kollát Gyula

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Üdv Gyula, üdv Vándor!
   Én szintén örülök, ha "kollégával" találkozom itt a neten, örülök ennek a lehetőségnek, hiszen nekem csak néhány éve van számítógépem és az internet világával is csak cirka három éve ismerkedtem meg. Egyszerűen nem érdekelt a dolog, ráutalva se voltam a használatára, úgyhogy kimaradt az életemből addig. Én sem vagyok híve a tömegtúrizmusnak, sőt semmiféle nagylétszámú rendezvénynek, ezért nem járok teljesítménytúrákra, maratonokra, egyebekre. Inkább szűk családi-baráti körrel megyek 2-8 fős létszámban. Mert ahogy írtad is, így teljes az élmény, amint erre utaltam is januári - egyedül- című bejegyzésemmel.
   Aztán a másik dolog amiben egyetértünk az az érdektelenség, ami sok esetben egyenesen süt még azokból is, akiknél éppenséggel érdeklődést kellene, hogy tapasztaljunk, mondjuk a túrák világában, de egyébként is...
   A GPS-ről annyit, hogy természetesen nem tartom meg magamnak a tapasztalataimat, még egy-két tesztkört teszek magával a telefonnal, és a szoftverrel is, és hamarosan leírom a tapasztaltakat, és letölthető formában elérhetővé teszem a GPS szoftvert és a túratérképeket is hozzá, ami lefedi Magyarország majdnem teljes túrisztikailag érdekes tájegységét. Valamint Szlovákiai és Romániai túratérképekkel is rendelkezem. A program és a térképek is legálisak, szóval nem vírusos kalóz anyagokkal fogsz majd találkozni, csak éppen nekem is kb. egy hetembe került, mire ezeket összeszedtem a netről és megcsináltam a térképeket. Mint mondtam ezekhez amúgy is bárki hozzáférhet, de mivel a térképek készítése időigényes és esetleg nem mindenki számára érthető, ezért a sajátjaimat fogom elérhetővé -letölthetővé- tenni, hogy mások ne kínlódjanak vele.
   Túratársi üdvözlettel:
   Szatmári Zsolt

   Törlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!