A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2012. november 17., szombat

Térképek - Meteorológia - Menetrend


2016.06.14.
Ismét jön egy kis frissítés a linkekhez. Sajnos néhány szolgáltató lekorlátozta a térképek direkt nyomtathatóságát, ezért azokról csak képernyőmentéssel vagy közvetlen képernyő nyomtatással lehet papírra lementeni a kívánt térképrészletet. Ehhez ún. "képernyőlopó" programot, vagy windows alatt a Print Screen-t is lehet alkalmazni.  

2014.09.08.
Mivel sokaknak gondot okoz a tájékozódás, legyen szó akár térképről, akár időjárási helyzetről, vagy éppen menetrendekről, gondoltam összegyűjtöm az általam használt oldalak linkjeit és közzéteszem.
Ezek nem specifikus oldalak, általánosságban jól használható, közérthető, természetjáróknak és turistáknak is feltétlen hasznos összeállítás ez. 

Igazság szerint már 2012 novemberében felraktam ezt a bejegyzést, de most teszteltem a linkeket, kidobtam néhány nem működőt és betettem néhány újat, egyszóval volt egy kis karbantartás.  

Ha bárkinek kérdése van az oldalak használatával kapcsolatban, vagy van saját jól bevált hasznos és ideillő linkje, az írjon, segítek, vagy kirakjuk a használható és általam még nem begyűjtött oldalak címéhez, hogy ezzel segítsünk másoknak!!  

Klikkelj a címekre!

  1. Magyarország erdőtérképe
  2. Természetvédelmi Információs Rendszer 
  3. Openmaps.eu  Az egyik legjobb volt, 2014-ig...
  4. Táj értéktár  Érdekességek, értékek a térképen. Egyeseknek kissé macerás lehet a használata
  5. Meteoalarm Időjárási riasztás Európa területére
  6. Magyarország időjárása 
  7. Időjárás.hu
  8. Naponta frissülő műholdképek Európáról
  9. Hidrometeorológiai tájékoktató - KÖVIZIG
  10. Hidroinfo / meteoinfo Országos Vízjelző Szolgálat
  11. Accuweather Magyarország és a nagyvilág időjárása
  12. Térkép Kalauz Az összes belföldi menetrend egy helyen!
  13. Magyarországi webkamerák   Időkép
  14. Szlovákia turistatérképe Kellő nagyítás után válnak láthatóvá a részletek! 
  15. Szlovákia időjárása 
  16. Szlovákiai webkamerák
  17. Románia interaktív turistatérképe  Tetszik! Kár, hogy nincs ilyen Magyarországról!
  18. Romániai webkamerák 
  19. Románia időjárása
  20. A föld valósidejű széltérképe 
  21. Meteo-line. Időjárás előrejelzés Magyar hegyvidékekre 
  22. Turistautak.hu 
  23. Turistautak OpenStreeetMap
  24. Menetrendek.hu 2016  
  25. BNPI Interaktív térkép
Természetesen ezeken kívül még számos érdekes és hasznos oldal létezik, pl. hazai viszonylatban is ott van még az Időkép.hu, vagy a Köpönyeg.hu, de gondolom ezeket mindenki ismeri egyébként is. 
S végezetül néhány screenshot a fenti oldalak anyagából: 
A Szalajka völgy környéke az OpenMaps térképén. Szintvonalas, domborzatos, nyomtatható, támogatja a keresést, van távolságmérés, mi kell még?? Frissítés! Sajnos már nincs nyomtatás, sem szintvonalas domborzat ábrázolás!






Hova és kihez tartozik egy adott tájegység település? Itt a megoldás! Itt pl. zölddel kijelölve a Nemzeti Parkok, Tájvédelmi körzetek területei, lila csíkozással a Natura2000-es területek és még sok minden más, ha jól állítjuk be a térképet.
Erdőtérkép. Jól látszik, milyen védettségű erdőben járunk és még a turistautakat is figyelhetjük közben. De akár az erdő tulajdonosáról, vagy éppen tűzveszélyességének mértékéről is tájékoztatást kaphatunk, ha kitapasztaljuk a térképbeállítás fortélyait.
És egy kis nemzetközi anyag. Az Alacsony-Tátra részlete a Chopok - Gyömbér régióról. Azt hiszem a kép magáért beszél, részletes, jól látható, igényesen kidolgozott térkép.  
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának területéről készített interaktív térkép

2 megjegyzés :

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!