A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2012. október 3., szerda

Királyerdő hegység - Kisbelényesi hegycsoport

Ismét egy próbaút, de most Romániában jártunk.
Mivel még sosem jártunk a Királyerdő /Pădurea Craiului/ hegységben, kaptunk az alkalmon, mert egy túratársunk épp oda szervezett egy kis felderítő utat.
Nem sok felkészülés-tervezgetés előzte meg a túrát, ami később kicsit vissza is ütött...
A Jád völgye a Bulz-kőről nézve

2012.09.29.
Indulás Békéscsabáról autóval.
Hárman megyünk + egy kutya.
Az út jónak mondható, kilenc óra körül már kint is vagyunk Mézgeden /Meziad/, egész pontosan a barlang előtti parkolóban. Ott is hagyjuk az autót egy éjszakára.
Elindulunk a kék és piros háromszög jelzésű úton a Lesi tó irányába. Konkrét célunk a Bulz-kő /Piatra Bulzului/ nagyjából 800 méteren, és aztán tovább a Nyers-kő /Piatra Acră 954m./ alatti rét /Lunca Acră/ irányába, ahol a térség legnagyobb polje képződménye található /Acre Polje/ itt fogunk sátorozni  nagyjából 900 méteres magasságban.
Benni kutya  a csomagtartóban...
Igazi vadon


Túratársak a Bulz-kő tetején

Úton
Gombák az úton
És megint gombák


Mivel számítottunk rá, hogy jó idő lesz, nem is pakoltunk sok ruhát. De mint utóbb kiderült, még annyit sem kellett volna... Jobb lett volna helyette még plusz egy-egy liter víz!!
Egyrészt nagyon is meleg volt/+25'C/ másrészt a vártnál sokkal keményebb utak voltak... különösen a szintkülönbségeket illetőleg, másrészt az utak minőségét nézve.

Lunca Acră 
Napnyugta előtt pont beértünk a táborhelyre


Készülünk az éjszakára

Éjjeli vendég

Elég fáradságos út volt, mire ide jutottunk, de megérte. A legnagyobb problémát a víz hiánya okozza, ami sajnos jellemző mostanában. Szóval fürdésről szó sem lehet, és az ivóvízzel is csak mértékkel bánhattunk. Egyébként a képen látható barlang, inkább csak kívülről érdekes, a belseje nem túl látványos, néhány kisebb teremből és rövid járatból áll. A jelek alapján a réten legelésző tehenek búvóhelye lehet, akiket szerencsére éppen ez időtájt hajtottak vissza a falvakba. Elfogyasztottuk konzerv vacsoránkat és már kilenc óra után aludtunk is.

2012.09.30.
Nyugodtan telt az éjszaka, sem emberi, sem állati jelenlétre utaló jel nem volt. Egyedüli hangként néhány brekkencs énekelt a közeli patak -most sajnos csak pocsolya- közepén. Reggel +16'C volt, ami igencsak enyhének mondható szeptember legvégén. Kényelmesen reggeliztünk és már hét óra után indultunk is hazafelé, nem a tegnapi úton, hanem egy másikon, melynek jó részén jelzetlen ösvényeken fogunk haladni.
Indulás hazafelé

Őzlábak

A Jád völgye

A Mézgedi völgy

Bivalyok

Nos, ez az út sem volt könnyebb mint a tegnapi... Sok szintemelkedés, nehezen járható ösvények. De összességében érdekes út volt, bár jóval nehezebben haladtunk, mint terveztük. Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzánk, az átlagosnál sokkal melegebb, inkább nyárias mint őszies két napot tölthettünk a hegyek között, miközben jó 40 km.-t gyalogoltunk a nagyjából 15 kg-os zsákokkal.

6 megjegyzés :

 1. Pro PRIMO!Gratula..Pro secundo.a 40 km ..t NEM vállalom be!..mivel 20 km után olyan izomlázam szokott lenni hogy ihaj...:)Amugy ..gratula..mi sem jártunk még arrafelé..!Látom sziklás,hegyvidék..biztosan szép lehetett..no..feltöltődtél eléggé?Nomád?..

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát kedves Márta, annyira feltöltődtem, hogy most is épp a következő túrát tervezem itt a gép előtt... Hajrá!!

   Törlés
 2. Egyhuzamban több beszámolódat is elolvastam. Élmény volt és inspiráló. Köszönöm :-))

  VálaszTörlés
 3. Kedves Zsolt! Mi is a Bulz-kőhöz készülünk túrázni a Lesó-tó végétől. Szeretném megkérdezni, hogy mennyire nehéz ez a szakasz, mekkora lehet a szint különbség, és rendesen van-e jelezve az út. Előre is köszi. Hegedus Bernadett

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Mi nem a tó felől mentünk és viszonylag nagy zsákokat vittünk. A tó felől nem olyan vészes, sima kirándulós útvonal, cuccok nélkül pláne. A jelzések megvannak, de annyira kijárt az út, hogy még azok nélkül is meg lehet találni mindent. A kilátás szép, az erdő is a tó nem tudom, hogy áll, mert tavaly nagyon kevés víz volt benne. Jó túrázást és szép időt nektek!

   Törlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!