A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2011. június 4., szombat

Szemét egy helyzet...

Még 50 tonna szemét lehet a Mount Everesten
2011.06.03 22:45 MNO - BL 
Összesen 8100 kilogramm szemetet gyűjtöttek össze a világ legmagasabb csúcsának, a Mount Everestnek és környékének takarítói, akik a hegymászók után maradt hulladékok eltüntetésére szerveztek tavaszi nagytakarítást.

A tapasztalt hegymászókból álló expedíció áprilisban vágott neki a Mount Everestnek (Csomolungma), hogy az alacsonyabb területekről legalább négytonnányi, a magasabb részeken pedig egytonnányi szemetet gyűjtsenek. Az embert próbáló munkában összesen 29 hegymászó vett részt, közülük tizenkilencen minden nap az alaptábor fölötti területeken hét vagy annál is több órát dolgoztak. Erőfeszítéseiket ráadásul a friss hóesés is hátráltatta, amely elsősorban a magasabb területeken fedte el a turisták fölöslegessé vált felszereléseit.

A szemétszedők egyenként legkevesebb 30 kilogramm szeméttel indultak vissza az alaptáborba, ahonnan 75 jakkal és 65 teherhordóval vitték tovább a 3750 méter magasan fekvő Námcsé Bazár településre. Az összegyűjtött hulladék egy részét, köztük az elhasznált régi sátrakat, köteleket, kartonpapírokat elégetik. A fémeket, például a kiürült oxigénpalackokat beolvasztják és ajándéktárgyakat készítenek belőlük. Ezeknek az eladásából pedig a további takarítási programokat finanszírozzák, mert a szakemberek szerint a 8848 méter magas hegyen még mintegy 50 tonna szemét várja a takarítókat.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!