A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2013. június 1., szombat

Három nap a Bükki vadonban

2013 május vége

Szeretem a romantikus, elhagyatott, mindentől távol eső erdei-hegyi szálláshelyeket, menedékeket. Az sem baj, ha nem komfortosak. Sőt, ettől eredetibb, hitelesebb, természetközelibb az élmény. Semmi sem adja vissza azt, amikor az ember vödörrel, kannával a kezében elsétál a forráshoz, hogy vizet vigyen a saját maga által meggyújtott tűz mellé, főzni, mosni, fürödni. Sokan ezt tehernek érzik, gondolják, pedig nem az, egyáltalán nem! Mi ezt szeretjük, és éppen ez az ami jobbá tehet egy túrát, nem egy szálloda csillagainak, hanem sokkal inkább az ablakomból, sátramból, vagy a hálózsákomból látható tejút csillagainak száma...

Nos, most éppen egy ilyenforma szállást szereztem, a "Kárpát Egyesület -Eger" jóvoltából.
Helyszín a Bükk hegység, a Pes-kő ház és környéke. Indulás: 2013.05.28, érkezés: 2013.05.30.
Hozzáteszem, megint mosolyogtak ránk az angyalok. Úgy kezdődött, hogy a túra előtti napokban is rengeteg eső volt. Aztán amikor kiértünk a házhoz, két óra múlva jött a jégeső, villámlás, vihar. És aztán hazafelé épphogy visszatértünk Felsőtárkányba, máris zuhogni kezdett, de akkor már a buszon ültünk. Na de kint, amikor túráztunk, nem volt egy csepp se, hát mi ez, ha nem angyali közbenjárás?! És már megint, sokadjára.

De térjünk csak vissza a túrához.

Az útvonal:
Felsőtárkány - Pes-kő ház - Hegyes-kő - Pes-kő - Cserepes-kő - Őr-kő - Őr-kő ház - Pes-kő ház - és természetesen vissza Felsőtárkány.
A három túranapon nagyjából 25 kilométert mentünk, ami nem valami sok, de ha figyelembe vesszük az odafelé még bő 15 kg.-os hátizsákokat, a hosszú kilométereken át emelkedő utakat, és azt, hogy édesapám is velem tartott a maga 79!! évével, úgy gondolom, tőle és vele, mindenképp jó teljesítmény volt ez. És amúgy sem a teljesítményekért megyünk.

A házról még annyit, hogy mivel fokozottan védett terület /Pes-kő!/ közelében van, semmiféle zajkeltés, bulizás, bármiféle természetbe nem illő viselkedés tilos. Időszakosan korlátozhatják is a ház nyitva tartását. A ház befogadóképessége max. 7 fő, ennél nagyobb létszám tartózkodása a területen nem engedélyezett. Vízvételezés a közeli forrásból, fűtés kályhával, világítás gyertyával vagy gázlámpával lehetséges, hiszen áram nincs. Egyébként a fent említett Pes-kőre nem vezet kijelölt út, tehát legálisan nem látogatható. Tavasztól őszig általában zárt terület, amit ellenőriznek is! A déli sziklafal védett madarak fészkelőhelye, ezért fontos, hogy senki se zavarja őket a növekedésben! Jó esetben csak eltanácsolnak a területről, de rosszabb esetben akár meg is büntethetnek!

A kisebb képekre rákattintva nagyban is megnézhetők, illetve az összes teljes képernyősre tehető!!

Útban a ház felé, gyönyörű zöld alagútban
Mindenfelé gombák


A ház egyetlen szobája, háttérben a konyha

Azt hiszem festői hangulatú a ház fekvése

A túra kezdete másnap

Elég meredek!

Remek panoráma nyílik a Hegyes-kő csúcsáról déli és nyugati irányba is

Gombák
A Pes-kő védett sziklafala. Tavasztól őszig zárt terület!


Pes-kői panoráma. Mivel védett madarak költenek errefelé, ebben az időszakban általában tilos ide feljönni. Komolyan mondom, mi még csak nem is beszélgettünk egymással, teljes csendben feljöttünk, 5 perc múlva már ugyanolyan csendben el is osontunk, mint ahogy jöttünk. Véletlenül sem zavartunk meg semmit, még egy ág sem reccsent a lábunk alatt! Aki nem képes így tenni, még véletlenül se jöjjön erre!!

A fater a Pes-kőn. 79 évesen még a csúcson! A távolban Felsőtárkány és Eger látszik.

A Cserepes-kői barlangszállásnál. Sok szép túra emléke köt ide. Sajnos maga a szállás elég ramaty állapotban van

Az Őr-kő sziklája

Kaptató az Őr-kőre

Őr-kői panoráma
 


 


      


Az Őr-kő ház
Gomba család, kicsik és nagyok együtt

Hazafelé még sikerült lekapni egy szalamandrát, mivel még korán volt és persze sötét az erdő, sajnos vakuzni is kellett

8 megjegyzés :

 1. Nagy nagy gratula édesapádnak..<3 Erre mondják:"Az apjára ütött"..na nem fizikailag hanem más értelemben:ütött=hasonlit..:D Jaj de szép helyen van az a házikó!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát igen, köszi az "öreg" nevében is!!
   A ház tényleg romantikus környezetben van, évek óta ott megyünk el mellette, de most eljött az ideje, hogy meg is szálljunk ott!! Nem bántuk meg!

   Törlés
 2. Szia Zsolt!
  Gratulálok mindannyitoknak, remek programban volt részetek, köszönöm hogy megosztottad velem, velünk is az élményeket a látványosságokat.
  Se villany, se víz, se gáz sőt internet sincs.....de ott vannak az emberek, a szavak, a gondolatok és a természet a maga varázsával illataival, hangjaival, látványosságaival.
  Szerintem egyre többen vágynak a csendre, egyre többen vágynak egy kis nomádságra, feltöltődésre s ez a beszámoló remek kedvcsináló ahhoz hogy elinduljunk....hiszen vannak olyan helyek kis országunkban ahol mindezt megtalálhatjuk, csak keresni, csak akarni kell!

  A szalamandra is kedves volt hozzád, talán még nem is láttam ilyen remek portrét róla, inkább a vízben lehet találkozni vele.
  Még nagyon sok ilyen kellemes napot kívánok nektek!
  Üdv.:Zoli

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen igazad van az érzéseket illetően is!
   És igen, itthon is sok szép és romantikus hely van, csak rá kell szánni az időt, hogy megtaláljuk, és olykor kompromisszumokat kell kötni azért, hogy ott lehessünk... le kell mondani néhány dologról azért, hogy cserébe rengeteg másikat kapjunk.

   Köszönöm a dicsérő szavakat a szalamandrás képre, természetesen a FOTÓZZ!hu oldalán szóra sem méltatják... ja, de, a vakuzást kritizálták! Ennyi.

   Köszönöm, hogy írtál Zoli!

   Üdv!

   Törlés
 3. Sajnálatos, hogy sok ember már nem tudja értékelni ezt a vadregényes életformát. Pedig sokkal közelebb áll hozzánk, mint a másik, a zajos, füstös," városi", ránk erőltetett. Édesapád remek erőben van, a Jóisten tartsa meg sokáig, még számtalan közös túra erejéig!!! A fotókat meg legtöbbször olyanok kritizálják akik csinálni, jól csinálni, nem tudják. Szeretem a képeidet, mindig arra sarkallnak, hogy elmenjek azokra a tájakra, amelyekről "szólnak" :-)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen a kedves szavakat, jókívánságokat!
   Teljesen igazad van, sokkal jobb lenne nekünk szabadon a szabadban... De sajnos ma már a legtöbb embernek idegen az ilyen világ, mintha egy másik bolygóra kerülne hirtelen. Örülök, hogy tetszenek a képek és ha arra sarkallnak, hogy Te is elindulj, akkor elértem a célomat velük!!

   Törlés
 4. Szia!
  A szalamandrás kép mellőzése ne bántson, remek portré róla! :) Minden képed szép, de a makrók különösen tetszenek! Milyen felszereléssel készültek?
  További sok szép túrát és hasonló felvételeket!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Hát örülök, hogy tetszenek a képeim, semmilyen különös felszerelésem nincs, csak egy Fuji HS20EXR elnevezésü bridge-kompakt gépem van meg egy polár szűrőm, és persze egy állvány. Ennyi.
   Egyébként a Te remek képeiden is látszik, hogy nem kell feltétlenül csúcstechnika, mert ott a csodaszép táj, a varázslatos hangulatú túrák, és az egyéni látásmód.
   Máris kész egy szépséges tájkép!
   Nektek is kívánok sok szép utat és remélem, hogy egyszer akár egy közös túrát is megejthetünk valamikor!
   Üdv!

   Törlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!