A blogról

Kedves látogató!
Köszönöm hogy benéztél hozzám. Ha van véleményed, hozzáfűzni valód, akkor azt nyugodtan megteheted az erre a célra kialakított sávban!
Megjegyzés írásánál nincs szükség szóellenőrzésre, nem kell kódot beírni!
Felül a legújabb bejegyzéseket találod, lefelé görgetve az oldalt meg persze a régebbieket. Vagy tallózhatsz a baloldalon található az "összes bejegyzés" sávban, illetve 2016-tól hegységekre is lebontva találhatsz címkéket a kék sávban az egyszerűbb keresés érdekében.

A blog mottója: "Mesélhetsz történeteket, leírhatod, mit láttál, hogy az emberek is láthassák. Készíthetsz az embereknek fényképeket. Elmondhatod, hogyan énekelnek a madarak, és hogyan ringatózik a hó a fák lombjain. Leírhatod, sőt akár éreztetheted is másokkal, hogy milyen, amikor fújja a szél az arcodat, vagy amikor érzed az ázott föld illatát. De sohasem érheted el, hogy ugyanúgy érezzenek, ahogy te éreztél, ugyanúgy sírjanak, ahogy te sírtál, és olyan hevesen verjen a szívük, ahogy a tiéd vert ott, abban a pillanatban." Kilian Jornet


2014-től a sorozatos képlopások miatt minden fotó vízjelezett és az eredetinél rosszabb minőségre konvertált. A képekre kattintva azok teljes képernyősre és jobb minőségűre váltanak!


2012. február 4., szombat

Ítélet idő?? Ugyan már...

Most, hogy megjött az igazi tél, mi NOMÁDOK  kesztyűt dobunk az arcába és nevetve kihívjuk párbajra!!
De komolyra fordítva a szót, nem riasztott vissza a -12 'C-os hideg és a hófúvás sem attól, hogy gyakoroljam a hómenedék építését!


Maga a menedék megépítése ebből a viszonylag kevés 30 cm. körüli hóból kb. 2 órát vett igénybe a belső munkálatokkal együtt.
Figyelembe kell venni azt is, hogy minimum 30-60 percet pihentetni kell a friss hóból készült építmény, hogy össze ülepedjen és megússzuk a beomlását...


A belsőtér megfelelő mennyiségű kitermelését kívülről beszúrt botokkal - "szondákkal" - ellenőrizhetjük.
Én legalább 50 cm-es falvastagságot ajánlok, de inkább többet.
Kb. 3 méter körüli volt az "iglu" alapterülete ami inkább csak egy személyesnek mondható.
Fontos, hogy hagyjunk egy legalább 20-25 cm-es padkát amin alszunk, hogy a hidegebb levegő le tudjon ülepedni valahova és persze ne legyünk közvetlen a fagyott talajon esetleg. Ja, és ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy rengeteg hőt veszíthetünk, ha nem szigeteljük el magunkat megfelelően a talaj hidegétől. Használjunk pl. önfelfújós derékaljat és hővisszaverő fóliát is tegyünk alá. Így könnyedén elértem azt, hogy amíg kint -12 'C volt addig bent +2 'C.
Ez már elég a túléléshez. 


Lényeges, hogy ne legyen alacsony a belsőtér, mert könnyen megolvad a plafon és pl. egész este a képünkbe csepeg...
Gondoljunk arra is, hogy nem szabad teljesen elzárni a bejáratot, hiszen levegőhöz is kell majd jutnunk, amitől bizony az összetömörödött hó elszigetel.
Ha valamilyen úton-módon fűteni szeretnénk bent, akkor fokozottan ügyeljünk az előzőekben leírtakra!


Havazik... -12'C
A legjobb téli túlélő kuckó 


Válasszunk az alkalomhoz illő olvasmányt...

A túlélés egyik záloga a pozitív hozzáállás!

6 megjegyzés :

  1. Jó tudni, hogy vannak még olyan emberek, akik nem félnek a téltől.

    Én amikor elsős voltam sokszor térdig érő hóban mentem iskolába, de még akkor is élvezettel mentünk bele a derékig érő hóba.

    Az iskola egy dombon fekszik és sokszor az út olyan jeges volt, hogy nem tudtunk haladni előre, mihelyt megtettünk pár lépést megcsúsztunk és legalább annyit csúsztunk visszafele, mint amennyit előre haladtunk. De úgyis élvezettel másztuk meg, az akkor még nagynak mondható dombot.

    Azóta az utat leaszfaltozták és sózás is télen. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még mindig nem értem,hogy "MITŐL" állt meg a hó a plafonján?..Amugy gratulálok,ügyesek voltatok!szép munka!..közben a szakállad is megnőtt:)))

      Törlés
    2. Akármilyen "száraznak" tűnik ez a mostani hó, azért mégiscsak tartalmaz vizet. Amikor felhalmozzuk a havat rendszeresen meg kell lapogatni-tömöríteni kissé. Aztán meg azért is kell várni kb. egy órát a belsőtér kitermelésével mert a több száz kilónyi hó magától összeülepszik és a nyomás hatására kissé meg is olvad és ezzel kész is a tapasztás.
      Ja, és ha kész a belsőtér, érdemes -kesztyűben- végig "simogatni" és mivel már bent vagy, melegíted is a havat és a simizés is kicsit vizesíti, aztán meg rögtön újra fagy, már van is egy kemény kérges réteged....Na az már nem potyog.

      Törlés
    3. AHA ,értem most már!:)Furfangosan JÓÓÓ:...:))

      Törlés
  2. Gratula! Fáin iglut sikerült összerakni! Jó ötlet volt külön bejegyzést szentelni neki... Kedvet kaptam egy ilyenben aludni valamelyik havas oldalán.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kalandosnak tűnik egy ilyen igluban töltendő éjszaka :-)
    Mikor kisgyermek voltam ( 50-60 évvel ezelőtt) nem volt ritka a nagy tél. Mondhatnám, az volt a természetes, hogy hideg és havazás van. Kishugommal fülkéket csináltunk a hófalban, betoltuk a szánkót és ott üldögéltünk, pihentünk szánkózás közben. Szép emlék :-)))

    VálaszTörlés

Ha van hozzáfűzni valód, vagy ha a véleményedet
szeretnéd leírni a blogról, akkor azt itt megteheted!
Nincs szóellenőrzés, kódbeírás!!